Acasă Uncategorized Budapesta: De acum înainte, numărul celor care au cel puţin 60 de...

Budapesta: De acum înainte, numărul celor care au cel puţin 60 de ani va creşte cu câte două milioane în fiecare an, pentru următorii 25 de ani

DISTRIBUIȚI

99607 – 27032011 – Comisia Europeană va prezenta, la 1 aprilie a.c., cel de-al treilea raport demografic în cadrul săptămânii tematice dedicate acestui subiect şi organizate la Budapesta de preşedinţia ungară a Consiliului. Raportul oferă decidenţilor şi părţilor interesate din întreaga Europă posibilitatea de a dezbate subiecte precum îmbătrânirea activă şi politicile în domeniul familiei. Realizat în cooperare cu Eurostat, cel de-al treilea raport demografic prezintă cele mai recente date şi statistici necesare pentru a evalua situaţia din statele membre privitoare la schimbările demografice. De asemenea, Comisia va prezenta şi rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind noii europeni. Realizarea sondajului a fost comandată pentru o mai bună înţelegere a legăturilor pe care cetăţenii europeni le au în alte state membre. Provocarea acestui sondaj a constat în identificarea „generaţiei următoare de europeni”: cine sunt aceştia, unde îi putem găsi? De multe ori aceştia sunt cuprinşi în bazele de date existente – copii din familii de migranţi, cupluri mixte, studenţi străini, migranţi aflaţi la pensie şi expatriaţi.

Îmbătrânirea populaţiei în statele membre ale Uniunii Europene nu mai este un scenariu abstract care descrie un viitor îndepărtat. Natalitatea a înregistrat un boom în urmă cu 60 de ani şi primii copii născuţi în acea perioadă se apropie acum de vărsta pensionării. Aşadar, evoluţia demografică în Uniunea Europeană a ajuns la un punct de cotitură. De acum înainte, numărul celor care au cel puţin 60 de ani va creşte cu câte două milioane în fiecare an, pentru următorii 25 de ani. Societatea trebuie să se adapteze rapid la această schimbare a structurii demografice. Deşi rata de ocupare a forţei de muncă în cazul celor în vârstă a crescut deja în ultimii ani, inversând tendinţa anterioară de favorizare a pensionărilor anticipate, mai rămân multe lucruri de făcut. Doar 40% dintre bărbaţii şi 30% dintre femeile în vârstă de 60 de ani şi peste îşi continuă activitatea profesională, deşi majoritatea celor aflaţi în această categorie de vârstă este încă în formă şi capabilă să participe la viaţa economică şi socială. În plus, un sondaj Flash Eurobarometru a arătat că trei pătrimi dintre cei intervievaţi ar fi dispuşi să participe la activităţi în folosul comunităţii sau de voluntariat după ce se pensionează.

Cel de-al treilea raport demografic descrie şi tendinţele privitoare la modele familiale şi de gospodărie. Evoluţiile sunt semnificative şi ar trebui luate în considerare la modernizarea politicilor în domeniul familiei.

Aşadar, comisarul Lászlo Andor va prezenta raportul în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Budapesta. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.