Acasă Uncategorized Cătălin Ivan (PSD): Înscrierea deficitului maxim de 3% în Constituţie este o...

Cătălin Ivan (PSD): Înscrierea deficitului maxim de 3% în Constituţie este o aberaţie

DISTRIBUIȚI

99233 – 15032011 – Europarlamentarul social-democrat, Cătălin Ivan, consideră că includerea în Constituţie a unei prevederi potrivit căreia deficitul bugetar să nu poată depăşi 3% din PIB, la propunerea lui Traian Băsescu, este o ”aberaţie incredibilă, care demonstrează că nici – până în ziua de azi, preşedintele ţării nu a înţeles cum ar trebui să funcţioneze Constituţia României”. Eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, s-a exprimat în mod categoric împotriva propunerii lui Traian Băsescu. ”După 7 ani de mandat, Băsescu ne arată că n-a înţeles absolut nimic despre Constituţie. Nu ai cum să introduci în Constituţie o cifră care ţine de execuţia bugetară!

 

 

 

 

Politica monetară pe un anumit interval de timp este una, iar principiile de funcţionare ale statului sunt altceva. Este ca şi cum ai încerca să amesteci apa cu uleiul! Realitatea ne-a demonstrat că economia este extrem de dinamică, iar modificări fundamentale pot apărea de la un an la altul. Ce-ar însemna asta, să ne apucăm să modificăm Constituţia de la un an la altul? Dacă mai punem că aproape în fiecare lună guvernanţii ne anunţă că ieşim din recesiune, pentru ca luna viitoare să constate că am intrat la loc, ar însemna să schimbăm Constituţia de la o lună la alta? Este pur şi simplu o aberaţie!”, a declarat Cătălin Ivan.

Parlamentarul european a ţinut să precizeze că, în prezent, oricum există sancţiuni la nivelul legislaţiei Europene în cazul depăşirii limitei de 3% deficit din PIB. Este vorba despre declanşarea procedurii de infrigement pentru deficit excesiv. ”Ideea introducerii limitei de 3% pentru deficit a apărut la începutul anilor 1990, în cadrul negocierilor pentru tratatul de la Maastricht. Dar atunci economia era foarte stabilă şi o astfel de măsură îşi avea sensul. Nici nu mă mai surprinde faptul că Traian Băsescu habar nu are că, de cel puţin 5 ani de zile, la nivelul Uniunii se discută despre renunţarea la prevederea privind limita maximă de 3%, având în vedere dinamica economică, care alternează între perioade de creştere şi perioade de recesiune. Să vii acum cu o asemenea propunere dovedeşte clar că nu cunoşti nici legislaţia europeană, nici realitatea economică. Ce sens are să introducem în Constituţie o măsură care există deja la nivel european şi care, în urma negocierilor, s-ar putea să fie modificată. Dacă se decide peste doi ani modificarea pragului de la 3% la 2%? Schimbăm iar Legea Fundamentală?”, a arătat Ivan, adăugând că, în opinia sa, o astfel de prevedere se justifică doar încadrată în legea bugetului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.