Acasă Uncategorized Inegalităţile dintre femei şi bărbaţi persistă în Europa

Inegalităţile dintre femei şi bărbaţi persistă în Europa

DISTRIBUIȚI

99008 – 08032011 – Ziua de 8 martie 2011 marcheaza cea de-a 100 aniversare a Zilei Internaţionale a Femeii. Cu aceasta ocazie, Institutul European pentru Egalitatea de Sanse între Femei si Barbaţi (EIGE) a elaborat o lista conţinând 100 de inegalitaţi, cu scopul de a atrage atenţia ca, desi într-adevar exista multe motive de sarbatoare, suntem înca departe de a atinge egalitatea între sexe. Lista EIGE este o simpla indicare a inegalitaţilor existente în prezent care demonsteaza ca în ciuda realizarilor din ultimul secol, inegalitatea între sexe ramâne o problema în Europa si în lume. Femeile sunt platite mai puţin decât barbaţii, pentru acelasi tip de activitaţi;

 

 

 

 

 

 

 

 femeile nu sunt reprezentate egal în afaceri si în politica; în restul lumii sanatatea si educaţia femeilor sau actele de violenţa împotriva lor, toate acestea reprezinta situaţii grave care necesita atenţia imediata.

Virginija Langbakk, directorul EIGE, explica: „Inegalitaţile sunt înca evidente în multe domenii. În UE,femeile reprezinta în medie 59% din absolvenţii de studii universitare cu toate acestea doar 3% dintre presedinţii de companii sunt femei si doar 12% membre ale comitetelor administrative ale corporaţiilor. La nivel european, rata medie a somajului în rândul femeilor ramâne mai ridicata decât cea înregistrata în rândul barbaţilor.

Îndepartarea obstacolelor în susţinerea egalitaţii între sexe, soluţionarea cazurilor de violenţa discriminatorie, cresterea gradului de ocupare în rândul femeilor al pieţei muncii, al comitetelor de administraţie ale companiilor si al funcţiilor la nivel înalt – au un impact pozitiv asupra economiei, cât si asupra dezvoltarii individuale a fiecarei femei si a fiecarui barbat.

Banca Naţionala a Italiei estimeaza ca o crestere a ocuparii forţei de munca de catre femei la 60% ar putea creste produsul intern brut cu 7%. „Într-o ţara unde cresterea economica este de 1%, este o estimare care ne pune pe gânduri”, a afirmat Anna Maria Tarantola, directorul general adjunct al bancii.

Pe lânga publicarea acestei liste, EIGE marchează centenarul Zilei Internaţionale a Femeii în data de 8 martie, printr-un eveniment care are loc la Budapesta, Ungaria (care deţine în prezent presedinţia Consiliului Uniunii Europene), eveniment care va reuni personalitaţi în domeniu si profesionisti mass-media pentru a discuta modalitaţi de abordare a problemelor legate de inegalitatea de gen. În aceeasi zi, la sediul sau din Vilnius (Lituania), EIGE va gazdui o serie de ambasadoare ale femeilor – care vor prezenta presei o serie de inegalitaţi cu care se confrunta înca în ţarile pe care le reprezinta, în cadrul unei întruniri cu usile deschise.

EIGE este o agenţie europeana care susţine UE si statele membre în eforturile de promovarea a egalitaţii între sexe, de lupta împotriva discriminarii pe baza de sex si de constientizare a publicului asupra problemelor legate de acest domeniu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.