Acasă Uncategorized Libia: Coaliţia internaţională continuă loviturile aeriene şi maritime în Libia

Libia: Coaliţia internaţională continuă loviturile aeriene şi maritime în Libia

DISTRIBUIȚI

99364 – 20032011 – Coaliţia ţărilor occidentale au atacat duminică în zori Libia, prin lovituri aeriene şi maritime. Raidurile au vizat Tripoli şi depozite petroliere din Misrata, provocând incendii majore. Gaddafi a ameninţat că va ataca obiective civile şi militare din Mediterana şi că va deschide depozitele de armament pentru apărarea ţării.Coaliţia internaţională şi-a continuat duminică dimineaţă raidurile aeriene împotriva unor ţinte militare din Libia, după ce noaptea trecută avioane de luptă din Franţa şi nave de război din Marea Britanie şi Statele Unite au lansat o ploaie de bombe şi rachete asupra apărării anti-aeriene libiene. Un martor ocular a spus duminică dimineaţă că a auzit focuri de armă din zona aeroportului Mitiga. Activiştii anti-Gaddafi au spus şi ei că au auzit focuri de armă şi cel puţin două explozii, dar nu este clar dacă aeroportul este folosit ca instalaţie militară.

 

 

 

 

 

 Martori citaţi de BBC susţin că armata libiană a deschis focul asupra oraşului Misrata, unde au putut fi auzite mai multe explozii. Al-Jazeera relatează că asaltul forţelor guvernamentale a avut loc şi la Benghazi, unde rebelii recâştigaseră teren după intervenţia coaliţiei occidentale.

Regimul de la Tripoli susţine că 48 de oameni au fost ucişi şi 150 au fost răniţi în bombardamente. Forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi au recurs la apărarea antiaeriană ca să lovească în avioanele occidentale.

Operaţiunea din Libia a fost declanşată de 12 avioane de luptă franceze, inclusiv aparate Mirage şi Rafale. Acestea au fost primele care au bombardat ţinte precise şi au distrus tancuri şi vehicule blindate ale trupelor guvernamentale, care îi asaltau pe rebelii din Benghazi, în estul Libiei.

Aproape 1.000 de persoane s-au adunat la palatul lui Gaddafi, agitând steaguri şi trăgând focuri de artificii.

Mai mult de 112 rachete Tomahawk au fost lansate de pe nave americane şi britanice şi au lovit circa 20 de ţinte libiene în vestul ţării. Rachete de croazieră au aterizat lângă Misrata şi Tripoli.

Ministrul britanic al apărării, Liam Fox, a declarat că au fost trimise avioane Tornado GR4, care zboară cu 3.000 de mile din Marea Britanie şi înapoi.

Deocamdată avioanele americane nu zboară deasupra Libiei.

Gaddafi a declarat duminică dimineaţă că, potrivit Cartei ONU, Libia are dreptul de a se apăra „într-o zonă de război”. Depozitele de arme vor fi deschise, a subliniat el.

Un martor ocular din Misrata a spus că forţele lui Gaddafi vizează centrale electrice, pentru a-i face pe cetăţeni să creadă că forţele coaliţiei sunt cele care fac rău.

Barack Obama preconizează că partea SUA din ofensivă va dura doar câteva zile, a spus un oficial. „După aceea, vom avea un rol de susţinere”, a declarat el. Obama a subliniat că războiul n-a fost prima opţiune a Washington-ului.

„Sunt conştient de riscurile oricărei acţiuni militare, deşi sunt limitate. Vreau ca poporul american să ştie că utilizarea forţei nu este prima noastră alegere. Nu a fost o decizie pe care să o iau cu uşurinţă. Dar nu putem să stăm cu mâinile în sân atunci când un tiran spune că nu va avea milă faţă de poporul său”, spune Obama, citat de Realitatea Tv.

Între timp, la sol au început lupte grele între rebeli şi forţele guvernamentale, pentru cucerirea oraşului Benghazi. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.