Acasă Uncategorized Miercurea Ciuc: Barna Csibi s-a ales cu dosar penal

Miercurea Ciuc: Barna Csibi s-a ales cu dosar penal

DISTRIBUIȚI

99313 – 17032011 – Barna Csibi, extremistul, care este şi funcţionar public, este acuzat de instigare la discriminare după ce a spânzurat o efigie a lui Avram Iancu în plin centrul municipiului Miercurea Ciuc. Liderul organizaţiei extremiste Garda Secuiască, neînregistrată juridic, va trebui să dea explicaţii în faţa procurorilor, după ce magistraţii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita îl acuză de Barna Csibi de instigare la discriminare. Pe numele lui Barna Csibi a fost deschis un dosar penal după ce, în 15 martie, ziua în care maghiarii comemorează începerea Revoluţiei de la 1848, acesta a spânzurat o efigie a lui Avram Iancu.

Anterior, pe o stradă din Miercurea Ciuc, Barna Csibi a organizat un „proces” în care eroul Revoluţiei Române de la 1848 a fost judecat şi condamnat pentru presupusele atrocităţi comise de moţi împotriva populaţiei de etnie maghiară. Acţiunea lui Barna Csibi fusese autorizată, pentru că el a cerut aprobare pentru un eveniment de informare istorică. În opinia reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi din Harghita, Csibi a încălcat limitele aprobării care i-au fost date. Gestul i-a şocat pe mulţi dintre ardeleni, maghiari şi români, deopotrivă. Liderul UDMR Cluj, viceprimarul Attila Laszlo, a calificat spectacolul oferit de Barna Csibi drept „un lucru dezgustător”. La rândul său, liderul PSD Harghita, Mircea Duşa, crede că gestul lui Csibi „trebuie privit în contextul solicitărilor pentru autonomie formulate de liderii maghiari. Prin gestul său, Barna Csibi i-a jignit profund pe români, mai ales pe cei din Transilvania, pentru că Avram Iancu este un simbol naţional”. Pe de altă parte, extremistul maghiar a declarat că nu a făcut altceva decât să îşi exercite „dreptul constituţional la exprimarea opiniei” şi că avea datoria să informeze populaţia despre „etnocidul” care ar fi fost comis de Avram Iancu împotriva secuilor.

Barna Csibi a fost cel care i-a cerut paşaportul preşedintelui Traian Băsescu atunci când şeful statului a vizitat acest judeţ. Tot el a fost amendat pentru că a provocat tulburarea liniştii publice la Cluj, în mai multe rânduri. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.