Acasă Uncategorized Miercurea Ciuc: Manual de convieţuire în Harghita

Miercurea Ciuc: Manual de convieţuire în Harghita

DISTRIBUIȚI

99143 – 11032011 – Consiliul Judeţean Harghita a lansat, joi, o broşură, editată în limba maghiară, care cuprinde informaţii despre ceea ce trebuie să facă locuitorii atunci când au nemulţumiri legate de convieţuirea cu concetăţenii lor sau când le sunt încălcate drepturile. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, că broşura, intitulată ”Manual de convieţuire – Drepturile şi obligaţiile cetăţenilor”, vine în ajutorul comunităţilor unde există probleme legate de siguranţa vieţii şi a proprietăţii oamenilor.

Borboly Csaba a făcut referire la conflictele dintre romi şi maghiari care au fost în localităţile Sânmartin, Sâncrăieni, Plăieşii de Jos sau Recea şi care, în opinia sa, au izbucnit întrucât oamenii nu au ştiut să sesizeze din timp organele abilitate ale statului. Tocmai de aceea, în manual, se specifică ce instituţii trebuie sesizate atunci când sunt probleme care aduc atingere siguranţei cetăţenilor sau proprietăţilor acestora.

”Eu cred că problemele de la Sânmartin sau Sâncrăieni nu sunt interetnice ci, mai degrabă, de natură penală. Unde sunt oameni care încalcă legea, care sunt împotriva comunităţii, a vecinilor, care fură, se bat, sunt violenţi (…) trebuie traşi la răspundere la timp şi nu trebuie aşteptat când totul se intensifică şi izbucneşte un conflict nedorit. Am considerat că acest pliant poate veni în ajutorul oamenilor din Harghita, ca să cunoască drepturile şi posibilităţile de a sesiza o problemă, pentru a nu deveni parte vătămată”, a declarat Borboly Csaba, citat de Administratie.ro.

Broşura în cauză cuprinde informaţii despre instituţiile cu atribuţii în apărarea ordinii şi liniştii publice, la ce foruri se pot adresa cetăţenii când le sunt încălcate drepturile, cum ar fi Avocatul Poporului sau Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi cum trebuie să facă o cerere dacă, spre exemplu, doresc să organizeze o adunare publică. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a precizat că ”Manualul de convieţuire” a fost editat în 5.000 de exemplare şi va fi distribuit ”în zonele cu risc major de a izbucni un conflict şi unde sunt foarte multe probleme”.

El a mai spus că s-a ales, pentru început, editarea în limba maghiară, întrucât au fost multe conflicte în localităţi unde trăiesc numai maghiari sau/şi romi, dar a promis că în maximum două luni va vedea lumina tiparului şi ediţia în limba română. În ultimii doi ani, în mai multe localităţi harghitene, sătenii de etnie maghiară au reclamat în stradă faptul că etnicii romi comit infracţiuni cu violenţă şi nu respectă niciun fel de norme de convieţuire. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.