Acasă Uncategorized Mihai Necolaiciuc, la un pas de extrădare

Mihai Necolaiciuc, la un pas de extrădare

DISTRIBUIȚI

98854 – 02032011 – Departamentul de Justiţie al SUA a comunicat României că Mihai Necolaiciuc va putea fi extrădat în țară, însă în acest moment decizia judecătorilor poate fi atacată. Potrivit Ministerului de Justiție, ”instanţa competentă americană a aprobat extrădarea către România a numitului Necolaiciuc Mihai cu privire la cererile de extrădare transmise autorităţilor americane în februarie 2008 şi septembrie 2009”. Necolaiciuc Mihai are la dispoziţie căile de atac prevăzute de legislaţia americană în materie – apel în faţa Tribunalului Districtual  iar,  în cazul în care se respinge apelul,  poate ataca decizia în faţa Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

 

Partea română a formulat către autoritățile americane trei cereri de extrădare a lui Mihai Necolaiciuc, ultima fiind comunicată, pe cale diplomatică, Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii la 31 ianuarie 2011.

Supranumit și ”Ţarul CFR-ului”, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de agenţii federali americani, în iunie 2009, în West Palm Beach, Florida, dar nu pentru acuzaţiile pe care i se aduc în România, ci pentru că a încălcat legilor imigrației. În România, fostul director general al CFR este acuzat oficial de un prejudiciu total de 111 milioane dolari în 16 dosare penale. La finalul mandatului lui Necolaiciuc, CFR avea datorii de aproape 20.000 de miliarde de lei vechi (500 de milioane de euro).

Necolaiciuc a risipit banii CFR prin achiziţii inutile şi aberante, cu preţuri umflate de zeci de ori. Aşa au ajuns să se cumpere pentru calea ferată costume de scafandru, trandafiri de 1 milion de euro sau şuruburi cu milioane de lei vechi bucata. Totuşi, culmea activităţii lui Necolaiciuc a fost modernizarea complexului Astoria din Snagov. Aici, doar pentru piscină s-au cheltuit 1.5 milioane de euro, în condiţiile în care întregul complex este evaluat azi la 1.3 milioane de euro. Necolaiciuc a fost promovat şi adus la Bucureşti de pedelista Anca Boagiu şi păstrat în funcţie de pesedistul Miron Mitrea.

Cum s-a ajuns de la acuzare la arestare

4 februarie 2005, la Vama Albiţa: Mihai Necolaiciuc iese din ţară cu un BMW cu numerele de leasing B 7739, însoţit de Florian Buşcă, utilizatorul maşinii, fin al ministrului Mitrea (care i-a botezat fata), patron al unor societăţi implicate în afaceri cu CFR şi de şoferul Alexandru Pană. Cei trei s-au legitimat cu paşapoarte turistice spunând că destinaţia lor este Chişinău. Buşcă şi şoferul au revenit în România 2 zile mai târziu.

20 octombrie 2006. La propunerea DNA, Judecătoria Sectorului 1 a emis mandat de arestare preventivă în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, faţă de Necolaiciuc Mihai.

6 decembrie 2006. Necolaiciuc este dat în urmărire internaţională de Centrul Interpol Lyon (Franţa), acuzat de o fraudă de 27 de milioane de euro, alături de fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Traian Panait.

5 martie 2007. Pe numele fostului director al CFR SA sunt deschise 32 de dosare penale. Alături de Necolaiciuc sunt învinuite alte 29 de persoane, printre care Mihail Gabriel Misir – fost director comercial, Viorica Olăeru – fost director economic, Oc­tavian Costea – fost consilier juridic, Alexandru Nicolae – fost şef serviciu aprovizionare, Crăciun Orlando – fost director tehnic, Viorel Scurtu -fost director al Direcţiei Linii. Prejudiciul total era estimat la 2715 miliarde de lei vechi (80 de milioane de euro).

1 martie 2007. Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei emite un mandat de arestare european pe numele lui Necolaiciuc.

14 martie 2007. Viorel Spânu, avocatul lui Necolaiciuc, contestă cele 3 mandate de arestare emise pe numele clientului său. Dosarul lui Necolaiciuc a ajuns la 142 de volume.

16 martie 2007. Judecătoria Sectorului 1 mai emite un mandat de arestare preventivă şi un mandat de arestare european pentru Necolaiciuc, contestate şi acestea cu recurs de avocatul ex-directorului CFR.

21 martie 2007. Tribunalul Bucureşti anulează primul mandat de arestare emis împotriva lui Necolaiciuc (emis în 20 octombrie 2006). – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.