Acasă Uncategorized Profesorul Romul Munteanu a încetat din viața

Profesorul Romul Munteanu a încetat din viața

DISTRIBUIȚI

99331 – 18032011 – Profesorul și scriitorul Romul Munteanu a încetat din viață joi, cu o zi înainte de a 85-a aniversare. Romul Munteanu a fost un profesor de prestigiu al Facultății de Litere a Universității din București, spirit academic de largă cuprindere, din speța marilor profesori europeni, creator de școală în domeniul literaturii comparate, autor al unei prodigioase opere, maestru și mentor pentru generații de studenți. A fost, în același timp, unul dintre marii editori ai culturii române, care a făcut din Editura Univers o instituție cardinală a literelor și cunoașterii, o fereastră deschisă spre cultura europeană și universală,

 

 

 

 

 

 

 

într-un timp ingrat cu accesul la ideile și gândirea occidental.

Romul Munteanu s-a născut pe 18 martie 1926, la Călanul Mic (Hunedoara). A urmat Școala primară din Batiz, Școala Normală din Deva și și-a sustinut Bacalaureatul la Liceul Sf. Sava din București. A urmat studiile universitare, între 1946 și 1950, la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Cluj. Și-a început cariera în învățământul superior ca asistent universitar la Cluj și București, iar doctoratul, în Litere și Filologie, l-a susținut la Universitatea din Leipzig.

Între 1961 și 1990 a fost profesor la Catedra de literatură comparată a Facultății de Filologie (Litere) a Universității din București. Între 1971 și 1990, a fost directorul Editurii Univers.

Scriitorul Romul Munteanu este autorul unei bibliografii impresionante, care include titluri fundamentale ale culturii românești și universale: Contribuția Școlii ardelene la culturalizarea maselor, Noul roman francez, Farsa tragică, Profiluri literare, Metamorfozele criticii europene moderne, Lecturi și sisteme, Cultura europeană în epoca luminilor, Jurnal de cărți 3, Clasicism și baroc în cultura europeană din secolul al XVII-lea, Introducere în literatura europeană modernă, Școala ardeleană, Iluminism și romantism european.

Romul Munteanu a primit premii și distincții românești și internaționale – Premiul Uniunii Scriitorilor in 1971, 1972, 1976, Premiul Asociației Scriitorilor din București 1979, 1996, Premiul Menelaos Ludemis, Atena, 1980, Premiul Revistei Flacăra pentru critică, 1987, Ordinul Steaua României în grad de cavaler, 2005, Palmes Academiques, acordat de Ministere de L’Education Nationale (Franța), Chevalier des Arts et des Lettres. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.