Acasă Uncategorized Serbia: Cei mai mulţi solicitanţi de azil la nivel global în 2010...

Serbia: Cei mai mulţi solicitanţi de azil la nivel global în 2010 au fost din Serbia

DISTRIBUIȚI

99690 – 30032011 – Numărul de solicitanţi de azil din lumea industrializată a continuat să scadă în 2010, ajungând la aproape jumătate din nivelul înregistrat la începutul secolului al XXI-lea, se arată într-un raport al UNHCR, citat de SETimes.

Un număr total de 358 800 de cereri de azil au fost depuse în 44 de naţiuni industrializate anul trecut, fiind înregistrată o scădere de 5% faţă de 2009, potrivit raportului anual al agenţiei pentru refugiaţi a ONU privind tendinţele legate de azil. Această cifră a fost cu 42% mai scăzută decât nivelul din 2001, anul cu cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, când au fost înregistrate aproape 620 000 de cereri.

„Dinamicile globale ale azilului se schimbă. Cererile de azil din lumea industrializată sunt mult mai puţine decât în urmă cu un deceniu, în timp ce nivelurile cresc de la an la an într-un număr mic de ţări”, a declarat luni Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres.

Contrar declinului global, însă, s-a înregistrat o creştere bruscă a numărului de solicitanţi de azil din Serbia (inclusiv Kosovo), ţară situată pe primul loc în tabelul global cu o cotă de 8% din totalul cererilor depuse în 2010. Aceasta a fost urmată de Afganistan (7%), China şi Iraq cu câte 6%, Rusia şi Somalia, fiecare cu 5% din cifra globală, precum şi de Iran (4%).

„Din punct de vedere al locurilor de origine, cel mai mare grup de solicitanţi de azil din 2010 a fost din Serbia”, a declarat UNHCR. „Ţara a înregistrat o creştere de 54% faţă de 2009, când s-a situat pe locul şase. În mod interesant, numărul cererilor de azil din 2010 a fost comparabil cu cel din 2001, la scurt timp după criza din Kosovo”.

Anul trecut s-a înregistrat şi o creştere a numărului de cereri din Macedonia, a declarat agenţia pentru refugiaţi a ONU, fără a menţiona cifre. Aceasta a asociat creşterea numărului de solicitanţi de azil din cele două foste republici iugoslave cu decizia UE din decembrie 2009 de a introduce un regim fără vize pentru deţinătorii de paşapoarte sârbeşti şi macedonene.

Statele Unite au rămas naţiunea unde au fost depuse cele mai multe cereri de azil pentru al cincilea an la rând, cu 55 530 de cereri în 2010. Creşterea de 13% faţă de anul anterior „a fost determinată parţial de creşterea numărului de solicitanţi de azil chinezi şi mexicani”, a afirmat UNHCR.

Franţa, a doua ţară ca număr de cereri de azil depuse, cu 47 800 de cereri, urmată de Germania, cu 41 330, a cunoscut de asemenea o creştere a numărului de solicitanţi de azil, a menţionat agenţia ONU, menţionând numărul mare de solicitări din Serbia şi Macedonia ca fiind un motiv pentru acest lucru.

Suedia, plasată pe locul al şaselea în 2009, a urcat două locuri anul trecut, ajungând pe locul patru din cauza sporirii numărului de solicitări de azil. Cealaltă ţară menţionată printre cele cinci ţări cu cel mai mare număr de cereri de azil primite a fost a Canada, unde numărul de solicitări a scăzut semnificativ în 2010.

Celelalte cinci ţări majore care au primit cereri sunt Marea Britanie, Belgia, Elveţia, Olanda şi Austria. Dintre acestea, doar Belgia a cunoscut o creştere a numărului de solicitanţi de azil. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.