Acasă Uncategorized Sfântu Gheorghe: Peste 86 milioane de euro pentru extinderea şi reabilitarea sistemului...

Sfântu Gheorghe: Peste 86 milioane de euro pentru extinderea şi reabilitarea sistemului de apă din judeţul Covasna

DISTRIBUIȚI

99477 – 22032011 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély a semnat marţi, la Sf. Gheorghe, contractul de finanţare prin POS Mediu pentru Proiectul de extindere şi reabilitare infrastructură de apă / apă uzată în judeţul Covasna. Contractul are o valoare totală de 86.531.920 euro fără TVA şi se derulează pe o perioadă de patru ani.

“Nu întâmplător semnăm azi, de Ziua Mondială a Apei, acest contract. Este cel mai mare proiect de pe teritoriul judeţului şi aproape jumătate din locuitorii săi vor beneficia de lucrările la reţeaua de apă şi canalizare”, a precizat László Borbély.  

Obiectivul contractului constă în reabilitarea şi extinderea sistemului de distribuţie şi tratare a apei şi a sistemului de colectare şi epurare a apei uzate în zonele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a atras atenţia, totuşi, că responsabilitatea implementării acestor proiecte se află la beneficiar. “Marea provocare pentru perioada 2011-2012 rămâne absorbţia fondurilor, care cade în sarcina beneficiarilor. Ne situăm pe primul loc, la nivelul european, în ceea ce priveşte contractele de finanţare europeană încheiate pe probleme de mediu, cu o valoare totală de 3,9 miliarde euro dintr-un total de 5,6 miliarde alocate pentru acest domeniu. Ne aflăm însă pe ultimile locuri în ceea ce priveşte cheltuirea acestor bani, cu o absorbţie efectivă a fondurilor de circa 100 de milioane de euro”.

Totodată László Borbély a anunţat că Ministerul Mediului şi Pădurilor va lansa, începand din primăvara acestui an, programul de construire a pistelor pentru biciclişti în mediul rural şi urban, cu fonduri suportate 90% din Fondul de Mediu şi restul din bugetul autorităţilor locale. “Deocamdată vor fi 50 de milioane de lei, dar vom putea suplimenta acest fond. Piste pentru biciclişti nu înseamnă că tragi o linie pe trotuar şi o denumeşti pistă pentru biciclişti. Unde e posibil, trebuie să lărgeşti trotuarul, unde e posibil trebuie sa faci drumul mai mare sau, atunci când concepi construcţia unui drum, tot atunci prevezi şi pistele pentru biciclişti şi o parte din cheltuieli vor fi suportate de la Fondul de Mediu”, a adăugat László Borbély.

Referitor la alte proiecte aflate în derulare în judeţ, ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că, numai pentru împăduriri, pentru acest an au fost alocaţi de două ori mai mulţi bani decât în anul 2010. De asemenea, înProgramul Casa Verde pentru judeţul Covasna, au fost depuse 551 dosare în valoare de 3.356.000 lei din care au fost deja decontate 111 dosare în valoare totală de 663.916,98 lei. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.