Acasă Uncategorized Skopie: A fost inaugurat al patrulea memorial dedicat victimelor Holocaustului din lume

Skopie: A fost inaugurat al patrulea memorial dedicat victimelor Holocaustului din lume

DISTRIBUIȚI

99609 – 27032011 – Centrul Memorial al Holocaustului din Skopie, recent inaugurat, este o structură impozantă, aflată într-un fost cartier evreiesc. Acesta este al patrulea memorial dedicat victimelor Holocaustului din lume, după Ierusalim, Berlin şi Washington. În martie 1943, armata bulgară şi poliţia i-au adunat cu forţa pe evreii din Skopie, Bitola şi Stip într-un lagăr şi apoi i-au deportat la Treblinka. Bulgaria, aliată a naziştilor, semnase un document privind distrugerea evreilor aflaţi sub stăpânirea sa. Aproximativ 98% din populaţia evreiască din Macedonia a fost eliminată. Potrivit lui Ljiljana Mizrahi, preşedinta Fondului Evreiesc al Holocaustului din Macedonia, cercetările aprofundate asupra sorţii victimelor Holocaustului au început în 2001. Nici o singură victimă nu a supravieţuit, a declarat ea. “Fie ca acest proiect de zece ani în care sunt implicaţi toţi cetăţenii Macedoniei să devină un stâlp al coexistenţei, un indicator al valorilor şi un memento al faptului că nu există soluţii finale. Centrul Memorial… este o datorie pe care viitoarele generaţii să şi-o amintească şi să nu o uite niciodată”, a afirmat Mizrahi.

În comentariile adresate publicaţiei SETimes, preşedintele macedonean Gjeorge Ivanov a declarat că Holocaustul este o tragedie pentru întreaga umanitate, comisă de cei care au renunţat la umanitate. “Poate cineva să nege altora dreptul de a exista? Aceasta este o expresie a fricii şi intoleranţei profunde faţă de alţii, care sunt diferiţi. Astăzi, încă există unii care neagă dreptul Israelului de a exista ca stat”, a afirmat Ivanov. Maksud Ali este un fost membru al Consiliului Executiv al Fondului Memorial al Holocaustului din Macedonia. Membru al comunităţii etnice turce din Macedonia, el a declarat că centrul şi muzeul acestuia sunt importante pentru promovarea diversităţii şi toleranţei. “Dacă străbunii mei au acceptat poporul evreu în urmă cu 500 de ani, cu toate caracteristicile lor etnice şi religioase, Turcia modernă va face în mod indubitabil acelaşi lucru”, a declarat Ali. “Acest eveniment [deschiderea Muzeului Holocaustului] poate afecta doar pozitiv relaţiile interetnice din Macedonia”. Mesajul transmis de memorial transcende graniţele Macedoniei, a declarat Consulul Onorific General al Turciei în Macedonia, Omer Suleiman.

“Gestul Macedoniei de a deschide muzeul transmite de asemenea un mesaj important de respect şi unitate a tuturor naţionalităţilor şi popoarelor din regiune şi din lume”, a afirmat el. Ceremonia de inaugurare a muzeului a început prin aducerea a trei urne cu cenuşa a 7.144 de evrei macedoneni ucişi la Treblinka de către oficiali. Liderii Macedoniei, corpul diplomatic şi preşedinţii Albaniei şi Muntenegrului – Bamir Topi şi Filip Vujanovic – au fost prezenţi pentru ocazia solemnă.

Vicepremierul Guvernului Israelului, Moshe Ya’alon, a fost de asemenea prezent. El a felicitat Macedonia pentru faptul că s-a numărat printre primele ţări care au finalizat retrocedarea proprietăţilor evreieşti şi a vorbit despre provocările viitoare. “O ideologie fanatică nu poate fi oprită de indiferenţă. Vestul trebuie să înveţe lecţiile trecutului şi trebuie să dea dovadă de hotărâre în privinţa provocărilor contemporane”.

Samuel Sadikario, un important intelectual evreu din Macedonia, prezent la ceremonie, a declarat că lumea va rămâne în gardă împotriva ameninţării genocidului. “Unul din obiective este să nu lăsăm ca un fapt atât de malefic precum Holocaustul să se întâmple din nou, deşi sunt îngrijorat astăzi că există tentative sofisticate de a-l repeta împotriva altor popoare. Relaţiile politice dintre Macedonia şi Israel sunt excelente până acum şi sper că acest eveniment pozitiv va încuraja relaţiile economice care sunt un pic deviate”, a afirmat Sadikario, beneficiar al premiului naţional “Maica Teresa” decernat de Macedonia. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.