Acasă Uncategorized Slovacia: Manifestări comemorative la cel mai mare cimitir românesc militar din lume

Slovacia: Manifestări comemorative la cel mai mare cimitir românesc militar din lume

DISTRIBUIȚI

99096 – 09032011 – Ambasadorul României în Republica Slovacă, Florin Vodiţă, va participa, pe 11 martie a. c., la evenimentul organizat de primăria oraşului Zvolen, în cooperare cu Comitetul regional a Uniunii luptătorilor antifascişti din Zvolen şi Forţele armate ale Republici Slovace, cu ocazia aniversării a 66 de ani de la eliberarea oraşului Zvolen de către armata română şi armata sovietică.

În acest an, manifestările includ depuneri de coroane la monumentul din piaţa centrală a oraşului Zvolen, la Cimitirul Central al Armatei Române şi la Cimitirul Armatei Sovietice.

La acest eveniment vor participa oficialităţile locale, ambasadori acreditaţi în Republica Slovacă şi membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai asociaţiilor de veterani de război şi un numeros public.

În oraşul slovac Zvolen se găseşte Cimitirul Militar Central al Armatei României, cel mai mare cimitir românesc militar din lume, unde sunt îngropaţi aproximativ 11.000 de soldaţi, căzuţi pe întreg teritoriul Republicii Slovace la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru autorităţi, dar şi pentru populaţia locală, amintirea celor care i-au eliberat a rămas o valoare, pe care o păstrează şi o transmit din generaţie în generaţie, trecerea timpului nealterând respectul cuvenit poporului român pentru contribuţia la eliberarea Slovaciei.

În Republica Slovacă există, în peste 50 de localităţi, monumente şi morminte ale ostaşilor români decedaţi în timpul luptelor de eliberare a teritoriului slovac, în cursul celui de al doilea război mondial. Printre cele mai importante se numără Zvolen, Banska Bystrica, Lucenec, Nove Mesto nad Vahom, Stara Tura, Myjava, Piestany, Krupina, Trencianske Teplice, Rakoluby, Banovce nad Bebravou sau Trencin.

Anual, autorităţile slovace organizează în fiecare localitate importantă, în care se găsesc simboluri comemorative româneşti, două ceremonii, respectiv cu prilejul datei la care au fost eliberate respectivele localităţi (lunile martie sau aprilie) şi marcarea sfârşitului celui de al doilea război mondial (începutul lunii mai), ocazie cu care se arborează steagurile naţionale ale României şi Slovaciei şi se intonează imnurile de stat. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.