Acasă Uncategorized Strasbourg; Eurodeputaţii cer recunoşterea Consiliului naţional de tranziţie din Libia

Strasbourg; Eurodeputaţii cer recunoşterea Consiliului naţional de tranziţie din Libia

DISTRIBUIȚI

99121 – 10032011 – Eurodeputaţii îi solicită Înaltului Reprezentant Catherine Ashton să iniţieze recunoaşterea Consiliului naţional de tranziţie. Rezoluţia solicită statelor membre să fie pregătite pentru posibilitatea unei zone cu interdicţie de survol pentru a stopa violenţele şi criza umanitară din Libia. Rezoluţia semnată de toate grupurile politice solicită Uniunii Europene recunoaşterea Consiliului Naţional interimar drept autoritatea oficială care reprezintă opoziţia libiană.

Statele membre ar trebuie „să fie pregătite pentru o eventuală decizie a CS al ONU privind măsuri suplimentare, inclusiv posibilitatea instituirii unei zone de excluziune aeriană pentru preîntâmpina astfel un atac împotriva populaţiei civile”, în conformitate cu un mandat al ONU şi în coordonare cu Liga Arabă şi Uniunea Africană, au subliniat deputaţii într-o rezoluţie adoptată cu 584 voturi pentru, 18 împotrivă şi 18 de abţineri. În cadrul dezbaterii, doar grupul GUE/NGL s-a exprimat împotriva acestei idei.

Cu scopul de a sprijini reprezentanţii societăţii libiene şi de a le da o anumită credibilitate internaţională, deputaţii solicită Uniunii să stabilească relaţii cu reprezentanţii Consiliului naţional de tranziţie şi să înceapă procesul de a le oficializa. Parlamentul European a condamnat cu cea mai mare determinare cazurile sistematice de încălcare a drepturilor omului în Libia de către regim, solicitând lui Muammar Gaddafi să renunţe la putere.

Migraţia şi asistenţa umanitară – Preocupaţi de criza umanitară alarmantă  – se estimează că în jur de 200 000 de persoane au părăsit Libia – deputaţii solicită statelor membre „să furnizeze avioane şi ambarcaţiuni pentru repatrierea sau reamplasarea migranţilor, solicitanţilor de azil sau a refugiaţilor libieni şi să acorde sprijin financiar, la solicitarea comună a UNHRC-OIM (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie).

La solicitarea deputaţilor italieni şi maltezi şi în ciuda anumitor rezerve iniţiale exprimate de anumite delegaţii naţionale, în rezoluţie se face referire la principiul solidarităţii în ceea ce priveşte responsabilitatea comună: Comisia trebuie să asigure că toate măsurile necesare, inclusiv de natură financiară, umană sau tehnică, sunt luate pentru a garanta o reacţie adecvată a UE în caz de fluxuri masive de imigranţi.

Recenta decizie unanimă a Adunării Generale ONU de a suspenda Libia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UN HRC), care se reuneşte în prezent la Geneva până la 25 martie, a fost salutată de către deputaţi.

Condamnând încălcările grave ale drepturilor omului în această ţară, deputaţii atrag atenţia că unele dintre acestea ar putea fi considerate chiar crime împotriva umanităţii şi solicită „trimiterea unei comisii internaţionale independente de anchetă în Libia pentru a investiga toate cazurile presupuse de încălcare a dreptului internaţional în materie de drepturile omului”, în rezoluţia privind cea de-a 15 sesiune a UN HRC.

Strategia UE – La aceste recomandări se adaugă următoarele sugestii adresate guvernelor UE în contextul viitoarei reuniuni extraordinare a Consiliului: îngheţarea activelor trebuie să le includă şi pe cele gestionate de Autoritatea Libiană de Investiţii, precum şi veniturile din vânzările de gaze naturale şi de petrol. De asemenea trebuie să se asigure restituirea viitoare a activelor îngheţate către poporul libian; dezvoltarea unei politici UE de vecinătate mai ambiţioase şi eficiente, care să includă printre priorităţi sale independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei, libertatea presei şi respectarea drepturilor fundamentale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.