Acasă Uncategorized Strasbourg: Parlamentul European solicită noi sancţiuni împotriva Iranului

Strasbourg: Parlamentul European solicită noi sancţiuni împotriva Iranului

DISTRIBUIȚI

99122 – 10032011 – Execuţia iraniano-olandezei Zahra Bahrami a fost condamnată în mod ferm de Parlamentul European într-o rezoluţie votată joi. Relaţiile viitoare UE-Iran, inclusiv posibile noi sancţiuni, ar trebui să se concentreze nu numai pe dosarul nuclear, dar şi pe abuzurile privind drepturile omului înregistrate după alegerile prezidenţiale din 2009, au subliniat deputaţii.

În rezoluţia elaborată de deputatul Bastiaan Belder (EFD, NL), membrii Parlamentului European se declară consternaţi cu privire la faptul că „autorităţile iraniene i-au refuzat dnei Bahrami accesul la asistenţă consulară şi că nu i-au asigurat un act de justiţie transparent şi echitabil”. Eurodeputaţii solicită de asemenea Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe Cathrine Ashton să aducă în discuţie cazurile lui Sakineh Mohammadi Ashtiani şi al lui Zahra Bahrami în contactelor cu autorităţile iraniene.

Uniunea Europeană trebuie să elaboreze o nouă strategie privind Iranul, care să depăşească cadrul dosarului nuclear şi să abordeze situaţia drepturilor omului din Iran şi rolul jucat de această ţară pe plan regional. Deputaţii solicită miniştrilor de externe ai statelor membre impunerea de sancţiuni împotriva oficialităţilor iraniene considerate responsabile pentru implicarea în abuzurile privind drepturile omului comise în Iran din momentul controversatelor alegeri prezidenţiale din iunie 2009, măsuri similare celor adoptate de SUA în septembrie 2010.

Ameninţarea nucleară iraniană – Privitor la refuzul Iranului de a coopera pe deplin cu AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), consecinţa logică a necooperării este impunerea unor sancţiuni suplimentare, consideră deputaţii. Ei solicită de asemenea Înaltului Reprezentant Ashton să evalueze impactul şi eficienţa măsurilor restrictive aplicate de UE. Deputaţii subliniază însă faptul că aceste măsuri vizează oficialităţile iraniene şi nu trebuie să aibă efecte negative asupra populaţiei în general.  

Pedeapsa cu moartea: un record trist – Parlamentul regretă faptul că numărul execuţiilor în Iran a fost, în 2009, cel mai ridicat din ultimii zece ani, Iranul fiind astfel, la nivel mondial, ţara cu cel mai mare număr de execuţii raportat la numărul de locuitori. Membrii Parlamentului solicită guvernului impunerea unui moratoriu privind execuţiile şi abolirea definitivă a execuţiilor minorilor.

Tensiunile sociale – Deputaţii europeni iau act de mişcările populare care au urmat alegerilor prezidenţiale din 2009 şi care demonstrează aspiraţiile poporului iranian pentru o schimbare democratică. Situaţia internă din Iran a continuat să se deterioreze, iar Preşedintele  Ahmadinejad continuă o politică radicală antioccidentală şi împotriva Israelului. Membrii PE avertizează că dezvoltarea unui rol tot mai proeminent al Gărzii Revoluţionare Iraniene în societatea iraniană ar putea duce la escaladarea violenţei şi oprimarea opozanţilor politici. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.