Acasă Uncategorized Strasbourg: Sabin Cutaş cere extinderea Mecanismului de Stabilitate Financiară la toate statele...

Strasbourg: Sabin Cutaş cere extinderea Mecanismului de Stabilitate Financiară la toate statele membre ale UE

DISTRIBUIȚI

99083 – 09032011Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a subliniat, miercuri, necesitatea extinderii Mecanismului de stabilitate financiară prevăzut pentru zona euro şi la statele membre care nu dispun de această monedă. El a amintit că starea economică a acestora din urmă afectează stabilitatea financiară a zonei euro. Intervenţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii privind un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro.

            Liderii statelor membre UE au convenit asupra unei modificări limitate a Tratatului Uniunii Europene pentru a permite instaurarea unui mecanism de stabilitate permanentă pentru zona euro, care va înlocui, începând din 2013, fondul de urgenţă temporar pentru această zonă. Această modificare va trebui ratificată de cele 27 de state membre.

            Potrivit lui Sabin Cutaş: „În contextul actualei crize economice, sugestia de instaurare a unui Mecanism de stabilitate financiară răspunde necesităţii urgente de solidaritate între statele membre şi este una pozitivă.”

            „Cu toate acestea, modificarea Tratatului, în formatul prevăzut în acest moment, ar putea da naştere unui mecanism dedicat în exclusivitate unui număr limitat de state membre. Acesta nu permite spre exemplu includerea statelor membre care nu dispun de moneda euro în cercul său de referinţă”, a subliniat eurodeputatul român.

            „Consider că, pentru a avea un caracter cu adevărat european, acest mecanism trebuie construit în interiorul cadrului instituţional al Uniunii Europene, cu implicarea Comisiei şi a Parlamentului European şi că trebuie avută în vedere participarea tuturor celor 27 de state membre. Nu trebuie să uităm că fluctuaţiile economice ce au loc în statele membre situate în afara zonei euro au un impact asupra stabilităţii economice şi financiare a întregii Uniuni”, a conchis Cutaş. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.