Acasă Uncategorized Ajutoare pentru fermierii români

Ajutoare pentru fermierii români

DISTRIBUIȚI

100366 – 21042011 –  Comisia Europeană a autorizat, joi 20 aprilie 2011, o schemă temporară pentru acordarea fermierilor din România a unor ajutoare de până la 15.000 euro, anunţă Ministerul Agriculturii.

În 2010, mai multe state membre UE, printre care şi România, au solicitat Comisiei Europene prelungirea aplicării Cadrului comunitar temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finanţare în contextul actualei crize financiare şi economice (Cadrul temporar), argumentând că efectele acestei crize se resimt şi în 2011 în multe sectoare economice, printre care şi în agricultură.

Prezenta schemă a fost notificată de România în decembrie 2010, aceasta adresându-se, conform pct. 2.2. din Cadrul temporar, fermierilor din domeniul producţiei primare de produse agricole şi reprezentând o subvenţie directă, per hectar şi unitate vită mare.

Prin această notificare, autorităţile române au demonstrat că fermierii români din toate sectoarele agricole se confruntă cu o lipsă acută de capital (în condiţiile creşterii constante de preţuri la inputuri), exploataţiile cele mai afectate fiind cele care au investit şi aplică tehnologii agrotehnice mecanizate în scopul obţinerii de produse agricole primare destinate comercializării. Acestea se regăsesc atât în sectorul vegetal, horticol cât şi zootehnic.

În prezent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) aşteaptă finalizarea procedurii instituţionale comunitare pentru primirea Deciziei Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor temporar, având alocate resurse financiare pentru punerea în aplicare a acesteia. Conform prevederilor comunitare, ajutorul se va acorda până la finalul anului 2011. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.