Acasă Uncategorized Bechet, Gorj: “Accidentul radiologic” de pe Dunăre a fost rezolvat prin cooperarea...

Bechet, Gorj: “Accidentul radiologic” de pe Dunăre a fost rezolvat prin cooperarea româno-bulgară

DISTRIBUIȚI

100176 – 14042011 – În perioada 11 – 14 aprilie a.c., în zona localităţii Bechet din judeţul Dolj şi zona fluvială Bechet – Oreahovo (Bulgaria) s-a desfăşurat exerciţiul bilateral româno – bulgar de protecţie şi intervenţie în caz de accident radiologic pe timpul transportului de combustibil nuclear uzat pe fluviul Dunărea  “Nautilus 2011”.

La nivel naţional, organizatorii exerciţiului au fost Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) şi Comisia Naţională de Control a Activităţii Nucleare (CNCAN), iar din partea bulgară Agenţia de Reglementare în Domeniul Nuclear (BNRA).

Exerciţiul a simulat producerea unui accident radiologic survenit pe barja „Nautilus” (aparţinând CNE Kozlodui) pe durata unui transport de combustibil uzat de la CNE Kozlodui către Federaţia Rusă, scopul principal al acestuia fiind testarea aranjamentelor de notificare, coordonarea fluxului de informaţii şi a intervenţiei celor două ţări – România şi Bulgaria.

Scenariul exerciţiului a avut la bază un incident de securitate pe timpul luării în primire a protecţiei transportului de către Jandarmeria Română şi producerea unui accident radiologic ca urmare a unor explozii care generează formarea unui nor contaminat şi afectarea populaţiei din localităţile riverane fluviului Dunărea din cele două ţări (Bechet şi Oreahovo).

Exerciţiul a inclus două componente: de securitate şi de management al consecinţelor, pentru fiecare dintre acestea alocându-se câte o zi în teren, respectiv 12 şi 13 aprilie.

Exerciţiul „Nautilus 2011” a implicat participarea organizaţiilor de răspuns în situaţii de urgenţă din Bulgaria şi România, precum şi organizaţii internaţionale. Din partea română au participat peste 350 de reprezentanţi – cu 71 de mijloace tehnice – ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (Direcţia Generală Management Operaţional, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General de Aviaţie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă), Comisiei Naţionale de Control a Activităţii Nucleare (CNCAN), Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, precum şi ai administraţiei publice locale.

Beneficiile exerciţiului constau în eficientizarea coordonării între Bulgaria şi România privind aspectele legate de siguranţa transporturilor de combustibil nuclear uzat, o mai bună legătură cu şi prin intermediul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), precum şi o mai bună înţelegere, de către ambele ţări, a protocoalelor comune privind managementul situaţiilor de urgenţă, inclusiv schimbul de informaţii şi armonizarea recomandărilor privind acţiunile de protecţie a populaţiei şi mediului înconjurător. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.