Acasă Uncategorized Berlin: România susţine redeschiderea unui birou OSCE în capitala Georgiei

Berlin: România susţine redeschiderea unui birou OSCE în capitala Georgiei

DISTRIBUIȚI

100181 – 14042011 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a co-prezidat joi, alături de omologii din Lituania şi Cehia, lucrările Noului Grup de Prieteni ai Georgiei, desfăşurate în marja reuniunii informale a miniştrilor de Externe din statele membre NATO de la Berlin.

În cadrul reuniunii au fost abordate aspecte de actualitate privind stadiul şi perspectivele apropierii Georgiei de Alianţa Nord-Atlantică, cu accent pe necesitatea îndeplinirii criteriilor de performanţă, precum şi modalităţile prin care membrii Grupului pot contribui la impulsionarea acestui proces.

„Salutăm remarcabilele realizări ale partenerilor georgieni în procesul de reforme interne. Suntem disponibili să asistăm, în continuare, autorităţile de la Tbilisi în procesul de apropiere de structurile europene şi euro-atlantice”, a declarat ministrul Teodor Baconschi.

Membrii Grupului au analizat situaţia de securitate din Georgia şi Caucazul de Sud, cu accent pe reglementarea conflictelor din regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. În context a fost reiterat sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, precum şi nevoia menţinerii unei abordări active a Aliaţilor în sprijinirea soluţionării conflictelor de pe teritoriul Georgiei.

„Susţinem redeschiderea unui birou OSCE în Georgia, care ar contribui, pe lângă monitorizarea situaţiei din teren, la întărirea încrederii între părţile implicate în conflict şi crearea unor noi canale de dialog între acestea”, a precizat şeful diplomaţiei române.

România este membru fondator de la data constituirii grupului, în 2005. Scopul principal al acestui format de cooperare este asistarea Georgiei în parcursul său european şi euro-atlantic, prin valorificarea expertizei proprii a membrilor grupului.

Din Noul Grup de Prieteni ai Georgiei fac parte Lituania, România, R. Cehă, Estonia, Canada, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Letonia, Polonia, SUA, precum şi Suedia (ţară care nu a fost reprezentată la reuniunea Noului Grup de Prieteni ai Georgiei de la Berlin, nefiind membră NATO). – www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.