Acasă Uncategorized Bruxelles: Corina Creţu: Opoziţia daneză faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen...

Bruxelles: Corina Creţu: Opoziţia daneză faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen reflectă eşecul diplomaţiei româneşti

DISTRIBUIȚI

100532 – 29042011 –  Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, considera ca poziţia ostilă faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen adoptata joi de trei membri danezi ai Parlamentului European reflecta eşecul diplomaţiei româneşti de a răspunde convingător temerilor exprimate oficial de partea daneză în legătură cu stadiul de pregătire a României pentru integrarea în Spaţiul Schengen.

„Danemarca s-a folosit de vocea europarlamentarilor săi pentru a ne spune, încă o dată, că are probleme cu felul în care România răspunde criteriilor de aderare”, a declarat Corina Creţu, care atrage atenţia asupra coordonării poziţiilor mai multor state occidentale pe aceasta tema. „Din păcate, pe lângă  motivele obiective, România şi Bulgaria sunt folosite drept paratrăsnet pentru a exploata electoral frustrările interne din vechile state membre ale UE, în unele dintre ele urmând să aibă loc alegeri în perioada următoare”, apreciază vicepreşedintele PSD.

Corina Creţu critică, în acest context, faptul că diplomaţia românească nu reuşeşte să anticipeze evoluţiile din UE, mai ales cele generate de cuplul franco-german, şi nu propune nimic care să permită protejarea intereselor naţionale. „Avem şi o altă slăbiciune: nu ne adresăm direct opiniei publice din ţările reticente. Nu ştim cum suntem percepuţi în Europa şi de ce.  În condiţiile eşecului diplomatic, ar fi util un gest din partea intelectualilor publici din România, care să se exprime, împreună cu intelectuali francezi, germani, olandezi, danezi, în favoarea României şi să explice situaţia şi poziţia noastră”, a declarat europarlamentarul social-democrat, avertizând, însă, că principala cale de atac rămâne diplomaţia, iar responsabilitatea revine in primul rând Presedinţiei României şi Ministerului de Externe.

Europarlamentarul român a precizat că Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European susţine aderarea României la Spaţiul Schengen la termen, iar europarlamentarul socialist danez care a semnat, alături de un eurodeputat popular şi unul liberal, scrisoarea comună adresată premierului danez ar fi trebuit să respecte poziţia grupului politic din care face parte. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.