Acasă Uncategorized Bruxelles: Cătălin Ivan (PSD): România riscă o sancţiune de 0,5% din PIB...

Bruxelles: Cătălin Ivan (PSD): România riscă o sancţiune de 0,5% din PIB pentru falsificarea datelor privind deficitul

DISTRIBUIȚI

100518 – 29042011 –  Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan atrage atenţia că România riscă sancţiuni dure din partea UE, dacă se confirmă suspiciunile Eurostat despre raportările false făcute de Guvernul Boc în în privinţa deficitului bugetar al ţării noastre pe anul 2010.

În această perioadă are loc o intensă dezbatere la nivelul Uniunii Europene pe marginea legislaţiei referitoare la guvernanţa economică a Uniunii. Cătălin Ivan subliniază că săptămâna trecută, la nivelul Comisiei de Afaceri Economice a Parlamentului European, s-a votat un pachet de legi care prevede o înăsprire a sancţiunilor impuse statelor membre în cazul în care se constată nereguli în datele financiare raportate. Astfel, ţările care prezintă date falsificate riscă o penalizare de 0,5% din PIB. ”O amendă de 0,5% din PIB este imensă pentru România. Lucrul cel mai grav, însă, este că nu cei care comit neregulile vor scoate banii din buzunar, ci tot populaţia, având în vedere că sancţiunile se plătesc din bani publici. Altfel spus, dacă propunerile făcute în Comisia de Afaceri Economice vor trece în forma actuală, românii vor fi puşi în pericolul de a plăti sume exorbitante pentru incompetenţa şi fraudele comise de actualul guvern în ceea ce priveşte alcătuirea bugetului”, a avertizat Ivan.

Eurodeputatul PSD, membru în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European, a mai arătat că problema lipsei de transparenţă faţă de UE a devenit un obicei al actualului Guvern, riscând să afecteze în viitorul apropiat şi alocările de bani europeni pentru ţara noastră. ”Am subliniat în repetate rânduri că raportările false ne vor costa scump, dar actuala putere se încăpăţânează să calce în picioare legea ori de câte ori are ocazia. Foarte recent, Parlamentul European a adoptat rezoluţia elaborată de mine, privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii, în care arătam nevoia unei transparentizări mai mari a gestionării banilor europeni de către statele membre. La doar o săptămână după acest vot, Elena Udrea refuza să se prezinte în faţa Comisiei REGI a Parlamentului European pentru a da socoteală faţă de cheltuirea banilor UE de către ministerul pe care îl reprezintă. Următoarea săptămână, ministrul Botiş era prins cu mâna în borcanul cu fonduri europene. Cu asemenea practici, nu doar că ni se vor tăia din fondurile europene, dar va trebui să mai şi scoatem bani din buzunar pentru a achita amenzile impuse de UE”, a declarat Cătălin Ivan.

Social-democratul pune falsificarea datelor transmise către autorităţile europene pe seama fraudelor comise de Guvern. ”Actuala putere nu face altceva decât să încerce ascunderea mizeriei sub preş, furnizând date false care să acopere hoţiile comise din bani publici şi fondurile deturnate către clientela portocalie. Problema este că, mai devreme sau mai târziu, autorităţile europene vor descoperi aceste fraude, iar atunci vom fi obligaţi să plătim cu vârf şi îndesat!”, subliniază Ivan. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.