Acasă Uncategorized Bucureşti: CNS Cartel Alfa îi cere premierului retragerea Legii Dialogului Social din...

Bucureşti: CNS Cartel Alfa îi cere premierului retragerea Legii Dialogului Social din CES

DISTRIBUIȚI

99885 – 05042011 – CNS Cartel Alfa a inregistrat oficial, marti, la Guvern, o scrisoare deschisă adresată premierului Emil Boc referitoare la pachetul de legi ale Dialogului Social precum si observatiile aduse proiectului.„În data de 21 ianuarie 2011 cinci confederatii sindicale reprezentative şi patru confederatii patronale reprezentative v-au înaintat un punct de vedere comun asupra pachetului de legi ale Dialogului Social, care sunt în concordanţă inclusiv cu prevederile noului Cod al Muncii. Deşi toate partidele din coaliţie declară că respectă partenerii sociali, dialogul social şi implicit construirea păcii sociale, constatăm că fără îndeplinirea prevederilor legale ale dialogului social şi într-un total dispreţ faţă de opinia patronatelor şi sindicatelor, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a înaintat partenerilor sociali un proiect personal, proiect care are grave probleme şi grave deficienţe în privinţa respectării prevederilor constituţionale, a modului de construcţie legislativă, a prevederilor Uniunii Europene,

 

 

 

 

dar şi a gramaticii, conform observaţiilor anexate prezentei scrisori. Se poate constata că proiectul Ministerului Muncii doreşte în mod vădit eliminarea sindicatelor, plecând şi numai de la faptul că în capitolul definirii termenilor, definiţia sindicatului este exclusă structural.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale ar fi trebuit să ţină cont şi de angajamentul Guvernului din cadrul Consiliului de Administraţie al Organizaţiei Internaţionale a Muncii din 21 martie 2011, cât şi de recomandarea FMI luată ca şi angajament la reuniunea de la Oslo din septembrie 2010, şi anume aceea de a se realiza o preavizare a textului legilor speciale de aplicare a Codului Muncii din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii, ceea ce în mod evident nu a fost realizat.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa constată că ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale se transformă într-un personaj care dă dovadă de o totală lipsă de consideraţie faţă de ceea ce înseamnă partenerii sociali. Spunem aceasta deoarece deşi ne-a chemat astăzi la orele 14.00 la comisia pentru dialog social pentru negocieri privind construirea cadrului legislativ referitor la Legea Dialogului Social, dl. Nelu Ioan Botiş înaintase deja către Consiliul Economic si Social (CES) pachetul legislativ în ultima formă, într-un total dispreţ faţă de punctul de vedere al partenerilor sociali.

Domnule prim-ministru, vă solicitam retragerea de către ministrul Muncii a legii înaintate la CES, deoarece nu mai are sens să participăm la un dialog social formal, care nu are ca scop stimularea dialogului social, ci necesitatea de îndeplinire a prevederilor legale de consultare într-un formalism tipic de un adevarat secretar de partid comunist. Retragerea legii înaintate către CES este o condiţie obligatorie pentru reluarea reală a dialogului social.

Menţionam că procesul de construcţie a legilor speciale, prevăzute de Codul Muncii modificat, nu justifică necesitatea discutării la pachet a mai multor legi speciale, fiecare dintre acestea trebuie luate rând pe rând, iar observaţiile transmise şi analizate separat. Sperăm că Guvernul României, pe care îl conduceţi, să nu evite, încă o dată, dezbaterea publică în Parlament pentru legi organice fundamentale pieţei muncii, şi să îşi asume, la pachet, răspunderea în faţa Parlamentului. Asemenea proceduri aruncă în derizoriu democraţia din România şi creează premisele unei dictaturi oligarhice.

Speram că nu doriţi să intraţi în istorie ca prim-ministrul care a ucis democraţia”, se spune în scrisoarea semnată de preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.