Acasă Uncategorized Bucureşti: Contabilitate simplificată pentru firmele mici

Bucureşti: Contabilitate simplificată pentru firmele mici

DISTRIBUIȚI

100146 – 14042011 –  Legea contabilităţii nr. 82/1991 a fost modificată şi completată prin Ordonanţă de Urgenţă în şedinţa de miercuri a Executivului, în sensul simplificării acesteia, pentru  sprijinirea mediului de afaceri şi favorizarea dezvoltării economice, a anunţat prim-ministrul Emil Boc la finalul reuniunii săptămânale a Executivului. 349.000 de firme vor ţine un sistem simplificat de contabilitate (…). Este vorba de acele firme care au o cifră de afaceri anuală până în 35.000 de euro”, a precizat premierul. La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu a arătat care sunt principalele modificări ale actului normativ.

 

 

 

 

 

 

Astfel, entităţile patrimoniale care au o cifră de afaceri de 35.000 de euro şi active în valoare de până la 35.000 de euro înregistrate până la 31 decembrie anul precedent „vor întocmi în loc de cinci situaţii financiare două, vor întocmi un bilanţ şi un cont de rezultate simplificate, nu vor mai întocmi situaţia fluxurilor de numerar, situaţia modificării capitalului şi notele explicative”, a explicat ministrul Finanţelor.

Totodată, aceste entităţi vor aplica un plan de conturi simplificat care va cuprinde doar 50 de conturi, în loc de aproximativ 400 de conturi câte sunt în prezent. Ministrul Ialomiţianu a mai adăugat că a emis un ordin de ministru prin care entităţile economice menţionate vor putea depune anual bilanţul contabil. În plus, contabilitatea în cadrul acestor entităţi va putea fi ţinută de un director financiar sau un expert contabil, dar şi de către absolvenţii de studii economice superioare, ceea ce reprezintă un element de noutate în legislaţia românească. „Am dat posibilitatea şi persoanelor fizice care au absolvit o facultate economică să ţină contabilitatea, dându-le o şansă tinerilor să lucreze în contabilitate, lucru pe care l-am discutat şi cu corpul experţilor contabili”, a subliniat Gheorghe Ialomiţianu.

Ministrul a mai adăugat că modificările aprobate de Executiv au fost solicitate de mediul de afaceri şi se înscriu în politica Guvernului României de reducere a birocraţiei din administraţie şi a costurilor administrative ale agenţilor economici, venind totodată în întâmpinarea unui proiect de directivă europeană pe aceeaşi linie. „Ne înscriem şi în noua preocupare a Comisiei Europene de a reduce povara administrativă. Chiar se lucrează la o directivă privind reducerea birocraţiei pentru firmele mici, este un proiect de directivă care  combină situaţiile financiare cu situaţiile fiscale. România a făcut deja un prim pas privind simplificarea în domeniul contabilităţii”, a încheiat ministrul de Finanţe. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.