Acasă Uncategorized Bucureşti: Creşte numărul poliţiştilor români detaşaţi în Franţa

Bucureşti: Creşte numărul poliţiştilor români detaşaţi în Franţa

DISTRIBUIȚI

100254 – 18042011 – Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a avut lunii, la sediul M.A.I., o întrevedere cu delegaţia oficială condusă de ministrul francez de Interne, al Teritoriilor de peste Mări, Colectivităţilor Teritoriale şi Imigraţiei, Claude Gueant, aflat în vizită oficială în România.

Întâlnirea de lucru a delegaţiile române şi franceze a vizat întărirea cooperării poliţieneşti bilaterale în domeniul combaterii criminalităţii în cele două ţări, precum şi perspectiva aderării României la spaţiul Schengen.

În privinţa cooperării poliţieneşti, ministrul Igaş a precizat că România are în Franţa doi ataşaţi de interne şi trei poliţişti care-şi desfăşoară activitatea în Paris, iar, începând cu luna mai a anului curent, alţi 11 poliţişti români vor contribui la combaterea fenomenului infracţional în Franţa.

„Avem disponibilitatea de a creşte numărul poliţiştilor care vor activa în perioada următoare în Franţa, pentru că ne dorim ca gradul de infracţionalitate în rândul românilor aflaţi în Uniunea Europeană să scadă“, a apreciat Igaş.

În ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, ministrul român a precizat: „Franţa recunoaşte efortul uman şi financiar pe care România l-a făcut în acest sens pentru a îndeplini acquis-ul Schengen. Cele şapte rapoarte de verificare/ monitorizare spun că România îndeplineşte criteriile acquis-ului Schengen, iar din punct de vedere tehnic şi uman putem spune că ţara noastră este pregătită pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Avem toată deschiderea şi toată disponibilitatea pentru o bună colaborare între România, Franţa, celelalte ţări membre UE şi ale spaţiului Schengen, pentru a colabora şi a securiza frontierele externe“.

La rândul său, ministrul Claude Gueant a declarat: „În privinţa perspectivei de aderare a României la spaţiul Schengen, reafirm încă de la început faptul că Franţa crede că România are vocaţie de a intra în spaţiul Schengen“.

Referindu-se la decizia luată în cadrul întâlnirii de lucru privind detaşarea de către M.A.I. a unui număr mai mare de poliţişti români pe lângă Prefectura de Poliţie din Paris, Gueant a apreciat faptul că „în momentul de faţă există deja poliţişti români prezenţi la Paris, activitatea lor este foarte eficientă şi ne permite nouă, Franţei şi României, să ajungem până la capii reţelelor de trafic“. Ministrul francez a adus în discuţie şi decizia referitoare la detaşarea de magistraţi români, în scopul întăririi acţiunii poliţieneşti. „A treia decizie se referă la reactivarea unui dispozitiv creat în 2003, care constă într-un grup de monitorizare, format din experţi francezi şi români în domeniul poliţiei, justiţiei şi al protecţiei copiilor. Obiectivul acestui grup este scoaterea copiilor, a minorilor, din mâinile reţelei criminale. Acest grup care a funcţionat în trecut a avut rezultate foarte bune. Ştiu că, între timp, România a făcut progrese importante în domeniul serviciilor sociale oferite copiilor, aşadar putem fi convinşi că această cooperare a noastră va fi şi mai fructuoasă decât în trecut“, a afirmat Claude Gueant, adăugând că o altă decizie vizează reactivarea programului de ajutor pentru persoanele care se întorc din Franţa în România, obiectivul acestui proiect fiind ca aceste persoane să fie integrate în activităţi economice.

De asemenea, un alt proiect propus la întâlnirea de la Ministerul Administraţiei şi Internelor a vizat cooperarea mai strânsă între jandarmeriile celor două ţări. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.