Acasă Uncategorized Bucureşti: Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, condamnat la şapte ani...

Bucureşti: Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, condamnat la şapte ani de închisoare

DISTRIBUIȚI

100462 – 27042011 –  Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. Decizia a fost luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Mureşan poate depune recurs. În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată alte trei persoane: Ioan Truţă Enea (fost secretar general adjunct şi consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei – MAA) – pentru deturnare de fonduri şi complicitate la luare de mită în formă continuată, Silvia Căpitanu (fost director general al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din MAA) – pentru deturnare de fonduri şi Dan Jiga (fost director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din MAA) – pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată.

În anii 1999 şi 2000, în calitate de ministru, Ioan Mureşan ar fi încercat să scoată din rezerva de stat 5.000 de tone de ulei, cu ajutorul unor rapoarte întocmite de el.

Referitor la infracţiunea de fals intelectual de care este acuzat fostul ministru al Agriculturii, procurorii anticorupţie spun că Ioan Mureşan, în numele reprezentanţilor SC Sun Oil, ar fi semnat un nou raport prin care solicita prelungirea termenului de restituire a uleiului, cu încă 180 de zile.

În plus, potrivit oamenilor legii, Mureşan, Truţă şi Căpitanu ar fi schimbat destinaţia fondului de contrapartidă aferent împrumutului extern acordat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite către Guvernul României şi au folosit acest fond în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, cauzând atunci MAA o pagubă de aproximativ 30 de miliarde de lei vechi.

Ulterior, Ioan Avram Mureşan a emis un document către Ministerul Finanţelor, prin care cerea transferul banilor de la Direcţia Generală de Trezorerie într-un cont al unei bănci comerciale, mai spun procurorii anticorupţie.

După transferul banilor, inculpaţii Căpitanu şi Truţă ar fi utilizat Fondul de contrapartidă pentru a face o serie de plăţi către societăţi comerciale şi fundaţii şi ar fi ridicat sume în numerar, susţin anchetatorii. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.