Acasă Uncategorized Bucureşti: Igaş mai taie o panglică

Bucureşti: Igaş mai taie o panglică

DISTRIBUIȚI

99972 – 07042011 – Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, înalţi oficiali din statele Europei de Sud-Est, Austria şi Italia şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Europol au participat joi, la Palatul Parlamentului, la ceremonia de lansare a proiectului „Cooperarea Poliţienească – Sprijin Regional pentru consolidarea Iniţiativei de Cooperare în Sud-Estul Europei – Centrul SECI/SELEC în vederea combaterii criminalităţii transfrontaliere”.

Scopul principal al proiectului este acela de a furniza asistenţă regională în vederea îmbunătăţirii capacităţilor Centrului SECI/SELEC pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate în Balcanii de Vest şi Turcia, prin alinierea mecanismelor regionale existente, în conformitate cu prevederile, standardele şi cele mai bune practici UE.

Proiectul, în valoare de 1.500.000 euro, este finanţat de către Uniunea Europeană şi are o durată de implementare de 24 de luni. Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia Schengen, este lider de proiect, iar Italia şi Austria sunt parteneri.

La invitaţia ministrului Constantin Traian Igaş, la ceremonie au participat înalţi funcţionari aparţinând administraţiilor statelor membre şi observatoare ale Centrului SECI, prilej cu care a fost semnată Declaraţia Comună privind Tranziţia Centrului SECI către SELEC.

Declaraţia semnată joi confirmă angajamentul statelor membre de a menţine acelaşi nivel de cooperare în ceea ce priveşte soluţionarea cazurilor de infracţionalitate transfrontalieră inclusiv pe perioada de tranziţie către noua organizaţie.

„Suntem aici pentru a continua o poveste de succes – experienţa Centrului SECI – pentru a o dezvolta şi consolida, cu sprijinul dumneavoastră, atât state membre ale Centrului, observatori, viitori parteneri operaţionali”, a subliniat, cu acest prilej, ministrul Constantin Traian Igaş. „În acest moment, mai mult ca oricând, trebuie să fim solidari în identificarea celor mai potrivite soluţii pentru consolidarea cooperării şi pentru evitarea oricăror aspecte care ar putea apărea pe durata acestui proces complex de tranziţie de la Centrul SECI la SELEC”, a adăugat Traian Igaş. Ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că dimensiunea internaţională a grupurilor de crimă organizată implică „un răspuns adecvat, o solidă cooperare internaţională a agenţiilor de aplicare a legii”, iar, în acest context, viitorului Centru SELEC îi revine un rol important în „consolidarea unei zone de libertate, securitate şi justiţie în Sud-Estul Europei, ceea ce nu este numai în interesul Europei, ci include şi o importantă dimensiune transatlantică”.

Centrul SECI este o organizaţie unică în regiune care reuneşte reprezentanţi ai poliţiei şi ai administraţiilor vamale din 13 state care lucrează împreună, coordonează investigaţii comune şi facilitează schimbul de informaţii, în efortul comun de combatere a fenomenului infracţional.

La această organizaţie regională de cooperare între structurile de poliţie şi administraţie vamală participă ca state membre Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Turcia, Ungaria. Centrul SECI, cu sediul permanent la Bucureşti, se va transforma în SELEC – Southeast European Law Enforcement Center – după ratificarea de către statele membre a Convenţiei SELEC semnate în 2009 la Bucureşti. Alături de statele membre, 17 ţări au statut de observator: Austria, Azerbaidjan, Belgia, Cehia, Franţa, Georgia, Germania, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Portugalia, Spania, Slovacia, Ucraina, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.