Acasă Uncategorized Bucureşti: Management integrat al deşeurilor în judeţele Călăraşi, Olt şi Dâmboviţa

Bucureşti: Management integrat al deşeurilor în judeţele Călăraşi, Olt şi Dâmboviţa

DISTRIBUIȚI

100506 – 28042011 –  Ministrul László Borbély a semnat joi contractele de finanţare pentru proiectele de management integrat al deşeurilor în judeţele Călăraşi şi Olt, precum şi contractul de finanţare a proiectului „Reabilitarea Sitului Poluat Istoric  Amplasament fosta fabrică chimică” în comuna  Crângurile, judeţul Dâmboviţa.

“ În momentul de faţă, România este pe locul întâi la semnarea şi aprobarea proiectelor mari de infrastructură şi putem să ne mândrim cu acest lucru. În acest moment avem proiecte semnate în valoare de 5 miliarde euro, numai de la începutul anului fiind semnate contracte în valoare de 1,5 miliarde de euro. Deja , din punct de vedere al agendei pe 2007-2011, ne încadrăm în graficul convenit cu Uniunea Eropeană, şi chiar vom depăşi previziunile în ceea ce priveşte semnarea contractelor. Cu toate acestea, cea de-a doua fază, a implementării şi a absorbţiei fondurilor, ce intră în responsabilitatea autorităţilor locale, lasă de dorit. Ne preocupă ce se întâmplă în acest domeniu unde nu suntem mulţumiţi. Pentru acest lucru, fac un apel la responsabilii din rândul autorităţile locale de a se informa şi colabora pentru a nu repeta greşelile celor care au licitat în perioada trecută şi să înceapă investiţiile cât mai repede. Ministerul Mediului şi Pădurilor sprijină iniţiativele de absorbţie a fondurilor însă responsabilitatea de implementare revine în totalitate autorităţilor locale”,  aţinut să sublinieze ministrul Mediului.

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Călăraşi” va fi implementat pe parcursul a 50 de luni şi va avea ca beneficiari un număr de 315.300 locuitori. Asociaţia de dezvoltare intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de salubrizare ,,Ecomanagement Salubris” este responsabilă de coordonarea implementării acestui proiect, a cărui valoare totală este de 34.295.058 euro, fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 25.152.161 euro. În cadrul proiectului sunt incluse componente precum colectarea deşeurilor reziduale, colectarea  deşeurilor reciclabile, construirea unui depozit conform şi a 36120 de unităţi de compostare individuală în gospodării, construirea unei staţii de sortare şi a uneia de compostare în comuna Ciocăneşti.

Proiectul “Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Olt” va fi implementat pe parcursul a 52 de luni, organismul responsabil pentru coordonarea implementării fiind Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Olt-Eco”. Valoarea totală a proiectului este de 31.812.843 euro, fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro. Întreaga populaţie a judeţului Olt, respectiv 479.323 locuitori, va beneficia de rezultatele acestui proiect. Proiectul include componente precum colectarea selectivă a deşeurilor, construirea unui depozit conform, construirea unei staţii de sortare, construirea a 4 staţii de transfer, închiderea a 6 depozite urbane neconforme şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor.

În domeniul decontaminării siturilor poluate, ministrul László Borbély a semnat proiectul Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Amplasament fosta fabrica chimică (Comuna Crângurile). Consiliul Local Crângurile, pe parcursul a 23 de luni, va trebui să implementeze acest proiect, a cărui valoare este de 10.053.300 euro, fără TVA, din care finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională în valoare de 8.042.640 euro. Obiectivele proiectului vizează eliminarea sursei de contaminare de la suprafaţa solului şi imobilizarea   contaminanţilor în adâncime, eliminarea riscului de contact pentru utilizatorii de terenuri învecinaţi şi Reducerea fluxului de crom hexavalent din sol către apa subterană. “Există peste 1.000 de situri poluate pe teritoriul ţării şi trebuie să alocăm un miliard de euro pentru decontaminarea lor. Avem disponibile, până acum, fonduri de circa 100 de milioane euro, bani de la POS Mediu şi Administraţia Fondului pentru Mediu.”, a precizat László Borbély.

Totodată, ministrul a semnat un contract de finanţare, în valoare de 5,7 milioane de lei pentru Reabilitarea şi Modernizarea Grădinii Zoologice din Slatina. “Sunt mulţumit că, după doi ani de aşteptare şi demersuri intense, semnăm şi convenţia pentru subprogramul de reabilitare a Grădinii Zoologice Slatina, proiect ce însumează 5,7 milioane de lei. Oraşul Slatina are nevoie de acest proiect şi, de acum înainte, autorităţile responsabile nu mai au altceva de făcut decât să utilizeze cu folos aceşti bani”, a declarat László Borbély. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.