Acasă Uncategorized Bucureşti: România alocă 15 milioane de euro pentru combaterea schimbărilor climatice în...

Bucureşti: România alocă 15 milioane de euro pentru combaterea schimbărilor climatice în Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

100520 – 29042011 –  Ministerul Mediului şi Pădurilor, László Borbély s-a întâlnit, la sediul ministerului, cu omologul său din Replubica Moldova, Gheorghe Şalaru.

„Cel mai important aspect este acela că, în cadrul iniţiativei Fast Start Financing care susţine dirijarea către Republica Moldova a unor fonduri destinate finanţării timpurii a acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice în ţările în curs de dezvoltare, România s-a angajat să aloce suma totală de 15 milioane de euro în următorii trei ani. Aceste fonduri pot fi folosite pentru implementarea în Republica Moldova a unor programe care au ca scop combaterea schimbărilor climatice, dar au şi un aspect economic. Vorbim aici de implementarea unor proiecte privind calitatea aerului, reabilitare termică a şcolilor sau spitalelor precum şi implementarea unui proiect tip Casa Verde prin care să se acorde finanţare pentru instalarea de centrale pe bază de energii regenerabile. În cel mult două săptămăni voi trimite în Republica Moldova doi experţi de la Administraţia Fondului pentru Mediu pentru a analiza situaţia, pentru a discuta cu experţii ministerului pe care îl conduceţi şi pentru a identifica modalitatea de aplicare a acestui tip de proiect în Republica Moldova”, a subliniat ministrul László Borbély.

Cei doi oficiali au mai discutat aspecte punctuale privind marcarea adoptării Strategiei Dunării de către Consiliul European, printr-un eveniment comun care se va desfăşura la Giurgiuleşti şi Tulcea, dar şi aspecte privind Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor Prutului şi Dunării, proiectul „Mărirea gradului de siguranţă la acumularea Stânca Costeşti” precum şi proiectul pentru ,,Prevenirea şi protecţia împotriva inundaţiilor în bazinele superioare ale râurilor Siret şi Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu staţii automate – EST AVERT”.

Ministrul Mediului din Republica Moldova, Gheorghe Şalaru, a subliniat buna colaborare dintre cele două ţări şi a apreciat că implementarea unui proiect tip Casa Verde va putea aduce beneficii atât pentru combaterea fenomenului de schimbări climatice cât şi economii financiare prin reducerea consumului de gaz. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.