Acasă Uncategorized Chişinău: Chişinăul sărbătoreşte Ziua Drapelului Naţional

Chişinău: Chişinăul sărbătoreşte Ziua Drapelului Naţional

DISTRIBUIȚI

100465 – 27042011 –  Primăria municipiului Chişinău a marcat astăzi aniversarea a 21-a de la desemnarea oficială a tricolorului ca drapel de stat al Republicii Moldova. Cu această ocazie, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, alături de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, vicepremierul Mihai Moldovanu, reprezentanţi ai Primăriei şi membri ai Consiliului municipal, au participat în această dimineaţă la acţiunile consacrate sărbătorii Ziua Tricolorului. De asemenea, la manifestare au fost prezente personalităţi care s-au implicat pentru ca tricolorul să devină drapel de stat al R. Moldova, inclusiv Vladimir Beşleagă, Nicolae Dabija, Spiridon Vangheli, Ion Hadârcă, lider-fondator al Mişcării de Renaştere Naţională şi Mihai Ghimpu, preşedinte al Partidului Liberal, deputat în primul Parlament democratic al Republicii Moldova. Manifestările au început în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde a fost arborat un drapel în faţa Casei Guvernului. După care, în scuarul monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt a avut loc un miting consacrat acestui eveniment. Participanţii la acţiune au încercat să aducă în prim plan semnificaţia şi importanţa tricolorului pentru cetăţenii R. Moldova, indiferent de origine etnică sau de viziunea lor politică şi au cinstit printr-un moment de reculegere memoria celor care au avut de suferit pentru arborarea unui tricolor în vremuri de grea încercare pentru istoria neamului.

Dorin Chirtoacă a remarcat în discursul său că “înaintaşii noştri au purtat în suflet tricolorul, l-au purtat la piept, au jurat pe tricolor, pentru ca neamul nostru să se izbăvească de nedreptatea ce s-a abătut asupra noastră. Patrioţi ai neamului, care în pofida faptului că puteau rămâne fără familie, fără carieră, fără avere chiar şi fără viaţă, au mers înainte până la capăt pentru promovarea adevărului, a valorilor noastre, pentru ca noi astăzi să beneficiem de această libertate şi să avem posibilitatea să ne construim un trai prosper”.

Primarul de Chişinău a adus mulţumiri personalităţilor care au reuşit să aducă tricolorul la el acasă, exprimându-şi speranţa că tânăra generaţie, viitoarele generaţii să fie conştiente de marea valoare ce-i revine tricoloruolui, în tot ceea ce înseamnă identitatea noastră ca neam, ca stat, ca popor,  naţiune şi ca viitor european.

Scritorul Nicolar Dabija, redactoruL şef al publicaţiei “Literatura şi Arta” a ţinut să remarce că fiecare popor are câteva simboluri sfinte, precum imnul, stema şi drapelul. “Pentru noi, Tricolorul a devenit cel mai al nostru pe 27 aprilie 1990, când acesta a fost arborat deasupra Parlamentului”, a spus Nicolae Dabija.

Ziua Tricolorului, marcată la 27 aprilie a fost proclamată drept sărbătoare naţională anul trecut, la împlinirea a 20 ani de la adoptarea tricolorului ca drapel de stat al Republicii Moldova. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.