Acasă Uncategorized Comisia Europeană vrea să faciliteze mobilitatea studenţilor şi a cadrelor universitare între...

Comisia Europeană vrea să faciliteze mobilitatea studenţilor şi a cadrelor universitare între UE şi Brazilia

DISTRIBUIȚI

99893 – 05042011 – Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, Androulla Vassiliou, face, în perioada 3-9 aprilie a. c., o vizită oficială în Brazilia, al cărei obiectiv principal este realizarea unei mai bune cooperări politice în domeniul învăţământului superior şi al culturii între Uniunea Europeană (UE) şi Brazilia.

Comisarul, aflat pentru prima dată în Brazilia, se va întâlni cu ministrul de Externe (Antonio Patriota), ministrul Educaţiei (Fernando Haddad) şi ministrul Culturii (Ana Buarque de Hollanda). În agenda de lucru a Comisarului sunt incluse întâlniri importante în Rio de Janeiro şi Salvador care au ca obiectiv lansarea unui dialog politic între Uniunea Europeană şi Brazilia în domeniul învăţământului superior şi al culturii. Discuţiile vor fi reluate în cadrul următorului Summit UE – Brazilia care va avea loc în Bruxelles, în octombrie 2011.

Uniunea Europeană este hotărâtă să îşi consolideze parteneriatul strategic cu Brazilia şi cred că o cooperare mai strânsă în domeniul învăţământului superior şi al culturii poate contribui la acest obiectiv”, a declarat Androulla Vassiliou înainte de vizită.

Întâlnirea comisarului cu miniştrii Buarque de Hollanda (luni) şi Haddad (marţi) din Brazilia, marchează lansarea oficială a dialogului politic UE – Brazilia, urmând ca acestea să conducă la crearea de forumuri specifice pentru factorii de decizie politică şi profesionişti, axate pe priorităţile stabilite de comun acord pentru cultură şi educaţie.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, Comisia doreşte să faciliteze mobilitatea studenţilor şi a cadrelor universitare între Uniunea Europeană şi Brazilia şi să încurajeze cooperarea universitară. Comisia consideră că realizarea acestui lucru este foarte importantă pentru promovarea excelenţei şi a calităţii şi transpunera lor într-un mediu international competitiv.

Începând cu anul 2004, mai mult de 1.700 de studenţi brazilieni şi oameni de ştiinţă au avut posibilitatea de a studia şi de a lucra în Europa, prin intermediul programului Erasmus Mundus, care sprijină programe comune de  masterat şi de doctorat. De asemenea, mai mult de 40 de instituţii de cercetare braziliene şi 32 de cercetători individuali au primit sprijin financiar în valoare de 1.6 milioane de euro, prin intermediul programului Marie Curie, care sprijină schimburile internaţionale de cercetători. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.