Acasă Uncategorized Continuă închiderea spitalelor

Continuă închiderea spitalelor

DISTRIBUIȚI

100467 – 27042011 –  Autorităţile locale din judeţele Botoşani şi Alba au accesat programul “Dezvoltarea căminelor pentru persoane vârstnice” în vederea reprofilării a două unităţi sanitare, Spitalul Comunal Truşeşti, respectiv  şi Centrul de Sănătate Baia de Arieş  Astăzi, Executivul a aprobat hotărârea privind desfiinţarea unor unităţi sanitare publice cu paturi din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale din judeţele Botoşani şi Alba. Conform actului normativ şi a legislaţiei în vigoare, unităţile vor beneficia de finanţare în cadrul programului de interes naţional imediat după semnarea contractului cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. De asemenea, patrimoniul unităţilor sanitare va fi preluat de structurile nou înfiinţate. Căminele pentru persoane vârstnice înfiinţate vor funcţiona cu personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar, TESA şi muncitori preluat în limita posturilor aprobate potrivit legii, conform necesarului de resurse umane, de la unităţile sanitare cu paturi desfiinţate. Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul unităţilor sanitare cu paturi, care nu a fost preluat de către căminele pentru persoanele vârstnice, poate fi redistribuit la alte unităţi sanitare, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii. Echipamentele medicale din dotarea unităţilor sanitare desfiinţate pot fi redistribuite la alte unităţi sanitare.

În ceea ce priveşte Spitalul comunal de la Truşeşti,  tot personalul a fost redistribuit sau preluat. Astfel, 31 angajaţi au fost deja redistribuiţi, 18 angajaţi din categoria personalului medico-sanitar au fost preluaţi de căminul nou-înfiinţat, la fel ca şi cei 12 angajaţi din categoria personal TESA şi munictori.

În cazul unităţii din judeţul Alba, toţi cei 46 angajaţi au fost redistribuiţi sau au avut alte opţiuni.

Programul ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru  persoanele vârstnice” demarat în această primăvară se adresează autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea unităţilor sanitare pe care le au în subordine şi care sunt propuse pentru reprofilare. Programul se va derula pe o perioadă de aproximativ 3 ani, începând cu prima zi a lunii aprilie 2011 şi până în data de 31 decembrie 2013 şi are ca scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată şi de calitate pentru persoanele vârstnice care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu. Timp de 33 de luni, căminele nou înfiinţate în acest program vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Bugetul total este de 200.000 000 lei, iar pentru anul acesta va fi alocată suma de 55.000 000 de lei. Până în prezent şapte autorităţi locale au încheiat contracte pentru transformarea unităţilor. Este vorba despre Spitalul Comunal Vintilă Vodă ( Buzău), Spitalul de Boli Cronice Bocşa (Caraş Severin), Spitalul Orăşenesc Roznov (Neamţ), Spitalul de Boli Cronice Cehu Silvaniei (Sălaj), Centrul de Sănătate Cervenia (Teleorman), Centrul de Sănătate Furculeşti (Teleorman), Spitalul de Cronici Dr. I.T. Nicolescu Tutova (Vaslui). – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.