Acasă Uncategorized Deva: Coduri secrete şi apeluri telefonice pentru o doză de „etnobotanice”

Deva: Coduri secrete şi apeluri telefonice pentru o doză de „etnobotanice”

DISTRIBUIȚI

99818 – 03042011 – În timp ce autorităţile hunedorene încearcă să „stârpească” fenomenul, sancţionându-i „la sânge” pe comercianţii de plante cu efecte psihotrope, consumatorii au devenit inventivi pentru a-şi procura marfa.Ofensiva declanşată, în urmă cu circa o lună, de autorităţile judeţene împotriva comercianţilor de produse etnobotanice din judeţ şi pentru reducerea consumului de substanţe psihotrope a dat primele rezultate.Comisia de control constituită printr-un ordin al prefectului Attila Dezsi a verificat mai multe puncte de lucru aparţinând unui număr de două societăţi comerciale din judeţ cărora le-a suspendat activitatea şi le-a aplicat amenzi în valoare totală de circa 45.500 de lei. De asemenea, reprezentanţii autorităţilor judeţene susţin că, în ultimele trei luni, nu a mai fost niciun caz de persoană internată în spital din cauza consumului de plante etnobotanice.

 

 

 

 

Pe parcursul lui 2010 şi 2011, în judeţ au fost înregistraţi circa 35 de consumatori de produse cu efecte psihotrope, aceştia ajungând pe patul de spital din cauza efectelor cauzate de aceste substanţe, asupra sănătăţii.

Împiedicaţi de lipsa legislaţiei – În ciuda numeroaselor controale făcute de către autorităţi, fenomenul nu poate fi eradicat în totalitate, din cauza lipsei unei legislaţii care să interzică total comercializarea acestor substanţe. Tot ceea ce fac acum comisiile de verificare este să închidă „magazinele de vise”  din cauza abaterilor pe care le depistează la aceste prăvălii în ceea ce priveşte normele de desfăşurare a activităţilor de comerţ, sănătate publică, igienă sau a protecţiei consumatorilor. Primele „prăvălii de vise” care au căzut în plasa comisiilor de control au fost din Deva şi din Petroşani, acestora fiindu-le suspendată activitatea şi primind amenzi de circa 45.500 de lei pentru neregulile descoperite de reprezentanţii mai multor instituţii cum ar fi Protecţia Consumatorului, Garda Financiară, Inspectoratul de Poliţie sau Direcţia de Agricultură. „Avem nevoie de o legislaţie care să instituie şi măsuri coercitive prin închisoare pentru cei care comercializează acest gen de plante. Eu cred că vom avea o astfel de legislaţie. Deocamdată, tot ceea ce putem noi să facem acum este să închidem aceste magazine şi să educăm populaţia cu privire le efectele nocive pe care aceste substanţe le au asupra sănătăţii. Vom merge în şcolile şi liceele din judeţ pentru a discuta cu elevii despre acest subiect”, a afirmat Attila Dezsi, prefectul judeţului Hunedoara.

Consumatorii nu renunţă – Pe de altă parte, potrivit autorităţilor, cele mai multe cazuri grave de consum de etnobotanice, au provenit din Valea Jiului şi localităţile urbane aflate pe Valea Mureşului, incidenţa fenomenului fiind mai redusă în mediul rural. Consumatorii cei mai frecvenţi se situează în categoriile de vârstă 16-22 de ani. Se pare că tentaţia substanţelor psihotrope este foarte mare, având în vedere faptul că aproape toţi hunedorenii care au ajuns în spital din cauza etnobotanicelor, nu au renunţat la procurarea şi consumul acestora nici după ce au fost externaţi. Mai mult decât atât, potrivit poliţiştilor, în ciuda faptului că multe „prăvălii de vise” sunt oficial închise, între comercianţi şi consumatori s-au creat anumite înţelegeri, cum ar fi bătăile în uşa magazinelor după un cod anume sau apeluri telefonice, pentru permiterea accesului clienţilor la plantele etnobotanice. Autorităţile spun că, dacă în urmă cu trei luni, săptămânal erau internaţi în spital, în medie, între 3 şi 5 persoane din cauza consumului de etnobotanice, numărul acestora a ajuns acum la zero. „Consumul şi comercializarea acestor plante nu sunt încriminate penal. Trebuie să informăm populaţia asupra efectelor pe care consumul acestor substanţe îl au asupra sănătăţii. În special, în rândul tinerilor trebuie să facem campanii pentru a-i conştientiza asupra pericolelor la care se expun”, a declarat şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Hunedoara, comisarul Gabriel Dumitru. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.