Acasă Uncategorized Grupuri de susţinere pentru mamele care îşi cresc copiii de dincolo de...

Grupuri de susţinere pentru mamele care îşi cresc copiii de dincolo de gratiile închisorii

DISTRIBUIȚI

100546 – 29042011 –  În perioada ianuarie-aprilie 2011, în cadrul Secţiei Exterioare Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla şi în cadrul Penitenciarului Târgşor au fost desfăşurate sesiuni ale grupurilor de suport prevăzute în coordonatele proiectului: „Raising a Child through Prison Bars” (proiect Daphne III Programme (2007-2013) of the European Commission – DG Justice, Freedom & Security decembrie 2009 – decembrie 2011) [JLS/2008/DAP3/AG/1260].

Beneficiare au fost 120 de mame aflate în detenţie în unităţile penitenciare menţionate. S-au constituit opt grupuri a câte 15 mame aflate în detenţie, care, pe parcursul a zece întâlniri s-au implicat cu interes în parcurgerea tematicii. Grupurile au fost coordonate de specialiştii echipei de la catedra de Asistenţă Socială a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

În cadrul acestor sesiuni s-a urmărit, în principal, consolidarea coeziunii de grup, a sentimentului de apartenenţă, dezbaterea în detaliu a cererilor, a nevoilor şi aşteptărilor identificate la nivelul grupului prin procesul de evaluare, stabilirea realistă a obiectivelor pentru sesiunile de grup, în concordanţă cu aşteptările participanţilor dar şi realizarea unui acord privind normele necesare a fi respectate pe parcursul sesiunilor.

În ceea ce priveşte relaţia mamă-copil s-au purtat discuţii referitoare la dezvoltarea biologică şi/sau emoţională a copilului (raportat la caracteristicile fiecărei etape de dezvoltare), tipurile de comportament parental dezirabil, dezvoltarea empatiei faţă de nevoile copiilor, înţelegerea reacţiilor, atitudinilor sau comportamentelor copiilor în situaţii de conflict, responsabilizarea asupra valorilor culturale, etice, pe care un părinte le transmite, responsabilizarea asupra rolurilor, modelelor de comportament. De asemenea, întâlnirile din cadrul grupurilor de suport au vizat teme sensibile precum confruntarea cu stigma, condiţiile de trai actuale ale copiilor, persoanele care îngrijesc copiii, disciplina şi stabilirea limitelor, dragostea şi violenţa în viaţa unui cuplu şi impactul acesteia asupra stării de bine a copiilor, toate acestea având ca scop consolidarea încrederii mamelor aflate în detenţie în calitatea lor de părinte.

Cele zece sesiuni menţionate au fost urmate de o întâlnire dintre mame şi copiii lor, context în care 50 de copii au reuşit să se bucure de noile cunoştinţe şi abilităţi ale mamelor, dobândite sau consolidate pe parcursul sesiunilor de grup, precizează reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.