Acasă Anchete Hunedoara: In timp ce cerea bani europeni pentru modernizarea DJ 687D, presedintele...

Hunedoara: In timp ce cerea bani europeni pentru modernizarea DJ 687D, presedintele CJ Hunedoara se ingrijea sa-si asigure domeniile de vanatoare strabatute de acest drum

DISTRIBUIȚI

100036 – 11042011 – Agenția de Știri PROMPT MEDIA continuă seria dezvăluirilor legate de afacerile în interes propriu făcute de președintele CJ Hunedoara din postura de șef administrativ al județului. Anterior am semnalat faptul că, deși este un proiect util comunității locale, modernizarea DJ 687D aduce cele mai mari beneficii chiar președintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloț, care, încă dinainte de lansarea proiectului s-a îngrijit să-și asigure domeniile de vânătoare străbătute de acest drum. Lansarea proiectului de modernizare a DJ 687D care leagă Hunedoara de Caraș-Severin, zonă cunoscută și sub denumirea de Ținut al Pădurenilor, a fost precedată de o adevărată strategie investițională și imobiliară din partea președintelui Consiliului Județean. Astfel, fără publicarea vreunui anunț de intenție, Mircea Moloț a reușit să obțină concesionarea mai multor terenuri

 

 

 

Majoritatea terenurilor astfel concesionate au fost intabulate formal prin cabinetul notarului Gabriela Băieşan pe numele S.C. Residenza Verde S.R.L. Deva (al cărei obiect de activitate îl reprezintă tranzacţiile imobiliare), firmă în al cărei acționariat se regăsește un consilier juridic în cadrul CJ Hunedoara, Geanina Elena Vasilache, ceea ce ridică serioase suspiciuni în legătură cu probabilitatea ca societatea în cauză să fie unul dintre intermediarii prin care Mircea Moloț a obţinut concesionarea parcelelor respective. Președintele CJ Hunedoara deține deja mai multe proprietăţi în localitatea Merişor, precum şi în alte comune din Ţinutul Pădurenilor.

din zonă. Concesionarea a fost făcută de mai multe administrații locale – Lunca Cernii, Toplița, Bunila, Teliuc și Leleșe – la solicitarea președintelui Consiliului Județean, către  o fimă controlată prin interpuși. Interesant este că primarilor respectivi nici nu le-a trecut prin gând ce beneficii ar putea obține, pentru comunitățile lor, de pe urma amenajării și exploatării ca terenuri de vânătoare a parcelelor respective, în condițiile în care erau cuprinse în documentaţiile de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală. 

În timp ce sugera primarilor să concesioneze terenurile pe care le administrau, Mircea Moloț a avut grijă ca documentaţia proiectului de modernizare a DJ 687 D, prevăzut să se realizeze prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 să fie depusă la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest Timişoara (ARD Vest). Cunoscându-se cu Sorin Maxim, directorul general al ARD Vest, Mircea Moloț a avut și siguranța că documentele înaintate vor fi selectate pentru finanțare și că lucrurile merg bine. 

Planul de afaceri private pe bani publici pare fără cusur, și dacă lucrurile au mers atât de bine până în acest punct, nu au de ce să se împotmolească tocmai la obținerea unui oarece profit bănesc din modernizarea efectivă a drumului. Iar pentru acest capitol, cea mai potrivită relație este cea cu Gabriel Doda, (administrator și asociat la S.C. DRUPO S.R.L. Deva). Prietenia lor nu este de ieri, de azi, ci datează de prin 2007, când între cei doi au fost intermediate alte contacte. La vremea respectivă, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara – Costel Avram. Prin afacerile încheiate cu CJ Hunedoara, SC DRUPO a obținut în perioada 2007-2010 contracte pentru reabilitarea sau modernizarea nfrastructurii rutiere de peste 100 milioane lei, la care se adaugă TVA.

Având în vedere valoarea mare a proiectului, președintele Consiliului Județean declara presei că firmele care vor participa la licitațiile organizate în vederea încredințării lucrărilor vor trebui să demonstreze că pot să facă drumuri de calitate. Moloț declara ferm că în cazul în care există firme care vor veni la licitație cu prețuri mult mai mici decât cele reflectate de realitatea din piață, acestea vor fi depunctate. ”Ne-am luptat foarte mult pentru obținerea acestor fonduri și vreau ca drumurile construite să fie de calitate. În cazul în care vom constatat că pe parcursul lucrărilor firma care a câștigat licitația nu respectă parametrii impuși de proiect vom obliga această firmă să refacă lucrarea, dar de această dată din banii proprii. Principala caracteristică a acestor drumuri va fi calitatea, iar Consiliul Județean, care va fi beneficiarul acestei lucrări, nu va face nici un rabat de la acest deziderat”, declara Mircea Moloț.

În ciuda acestor declarații însă, contractul finanțat din bani publici și bani europeni a fost adjudecat de firma prietenului său Doda, care a făcut o ofertă exact așa cum nu dorea președintele Consiliului Județean Hunedoara: cu mult sub prețurile pieții. Mai exact, pentru a avea certitudinea realizării celui mai bun punctaj în urma evaluării ofertelor depuse, Gabriel Doda a înaintat o ofertă în valoare de 47.130.074 lei, cu mult sub pragul valorii estimate de autoritatea contractantă, respectiv 81.093.351 lei (fără TVA).

A recuperat însă prin introducerea unor clauze contractuale care să permită reducerea costurilor investiţiei prin modificarea obiectului contractului din lucrări de modernizare a întregului tronson în ”activităţi de modernizare a porţiunilor neasfaltate ale acestuia”, așa cum reiese din contractul nr. 566/08.09.2010. În urma semnării acestui contact, SC DRUPO nu va mai trebui să modernizeze toți cei 30 de kilometri de drum județean, ci doar să reabiliteze zonele neasfaltate, eliminându-se prin aceasta obligaţia turnării covorului asfaltic pe întreaga lungime a drumului.

Sub pretextul realizării unor etape suplimentare care nu au fost cuprinse în contract, SC DRUPO a reușit să recupereze deficitul care apărea prin subevaluarea ofertei inițiale, prin suplimentarea valorii contractului din bugetul judeţean cu până la 50%, lucru permis de O.G. nr.34/2006 privind achiziţiile publice. Cum rămâne, atunci, cu depunctarea firmelor care prezintă oferte nerealiste, așa cum anunța președintele CJ Hunedoara?! – www.promptmedia.ro

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.