Acasă Uncategorized Iaşi: La Iaşi va fi construită cea mai mare grădină publică din...

Iaşi: La Iaşi va fi construită cea mai mare grădină publică din estul României

DISTRIBUIȚI

100535 – 29042011 –  Specialiştii peisagişti au demarat lucrările de amenajare a uneia dintre cele mai mari grădinii publice din ţară în incinta ansamblului rezidenţial Palas. Simona Pricop, reprezentant al firmei constructoare, a declarat că noua grădină publică va avea peste 50.000 de metri pătraţi, fiind cea mai mare grădină publică din estul României, şi va fi amenajată în ansamblul rezidenţial din apropierea Palatului Culturii, transmite Administratie.ro. Grădina, care se va numi Royal Park, este dispusă pe fostul amplasament al grădinii Curţii Domneşti. Acest parc public constituie o premieră prin multitudinea de elemente vegetale, dar şi prin dispunerea inedită a speciilor floristice bine aclimatizate, printre care specii autohtone sau din nordul Italiei cum ar fi fagul cu frunze purpurii, stejarul, chiparosul de baltă, mesteacănul alb, platanul, salcia pletoasă, magnolia, pinul, castanul, cireşul etc. Nu lipsesc gardurile vii, plantele scunde de bordură, arbuştii decorativi, pajiştile, dar nici flori precum irişi, hortensii şi narcise. Potrivit sursei citate, prima etapă a lucrărilor constă în pregătirea terenului pentru viitoarele plantări, prin înlocuirea vegetaţiei lemnoase îmbătrânite, montarea unui sistem performant de irigaţii şi adăugarea unei cantităţi consistente de sol fertil. Concepută de peisagişti străini, grădina publică de la Palas include atracţii pentru vizitatorii de orice vârstă: patinoar sezonier, carusel pentru copii, teatru de vară, lac cu o cascadă în trepte, sculpturi, piaţete înflorate şi suprafeţe cu iarbă. În plus, pe cei 50.000 de metri pătraţi se vor regăsi o multitudine de specii botanice, de diferite înălţimi, forme şi culori. Noul parc acordă o importanţă aparte descoperirilor arheologice realizate în zonă. Mărturiile trecutului care prezintă valoare istorică pentru specialişti vor fi conservate in situ, inserate în zidurile clădirilor sau în pardoseli, vor fi expuse în grădina publică, precum şi într-un spaţiu special amenajat.

„Lucrările de la ansamblul Palas au fost o ocazie unică de a cerceta zona pe care s-a întins gospodăria Curţii Domneşti de la Iaşi. Multe dintre exponate – cum ar fi platforma unui chioşc din timpul lui Vasile Lupu, un fragment dintr-o roată de aducţiune a apei sau porţiuni din grajdul construit de Vasile Lupu, bucăţi din lemnul întrebuinţat pentru întărirea malurilor iazului domnesc – toate acestea îşi vor găsi locul în grădina de la Palas, pentru ca ieşenii să ia cunoştinţă despre trecutul acestei Curţi Domneşti. Numai la Palas am avut această şansă extraordinară, prin săpăturile realizate până la stratul bazal, cel de marnă, să găsim aceste vestigii şi numai aici pot fi puse în valoare pentru a fi cunoscute de toată ţara, dar şi de turiştii din străinătate”, a declarat Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană şi coordonatorul echipei de arheologi de la Palas.

De asemenea, grădina va avea o „Alee a Buchiniştilor” şi o „Grădină a Poeţilor”, cu o mică pădure de tei dedicată poetului Mihai Eminescu. Pentru cei mici va fi amenajată „Grădina Copiilor”. Un rol deosebit pentru amenajarea grădinii publice, precum şi a ansamblului urbanistic, îl reprezintă consolidarea întregului areal Palas. Terenul a fost fixat cu peste 3.000 de piloţi foraţi până la 25 de metri, iar trotuarele şi porţiuni din străzile Palat, Sfinţii Constantin şi Elena şi Sfântul Lazăr au fost întărite cu peste 20.000 de metri pătraţi de ”pereţi mulaţi”. Lucrările au costat peste 8 milioane de euro şi au presupus şi instalarea unui sistem ultraperformant de drenuri care preia vechea reţea a Iaşiului şi apele pluviale, dar şi reglează nivelul pânzei freatice din zona versantului.

„Evacuarea apelor a fost gândită astfel încât să nu afecteze terenul de sub Palatul Culturii şi cel pe care sunt amenajate construcţiile actuale. Sistemele de captare a apei au fost realizate pentru a păstra starea naturală a terenului aşa cum l-am găsit atunci când au început lucrările. Ne asigurăm astfel că nivelul apei nu creşte ca să afecteze fundaţiile, dar nici nu scade, să producă tasări necontrolate ale terenului”, a explicat prof. univ. dr. Ionel Gosav, proiectantul ansamblului Palas. Pentru amenajarea parcului se va colabora şi cu specialiştii Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” şi cu cei ai Grădinii Botanice din Iaşi. Ansamblul rezidenţial Palas, amenajat de compania Iulius Group, este un centru multifuncţional cu caracter regional care se adresează nu doar ieşenilor, ci şi locuitorilor din judeţele limitrofe precum Bacău, Vaslui, Suceava, Botoşani şi Neamţ.

Ansamblul pune accent pe petrecerea timpului în aer liber, fiind conceput cu numeroase trasee pietonale pentru promenadă şi relaxare. Palas cuprinde prima stradă comercială de nivel occidental din România – Palas Shopping Street, Palas Mall, clădiri de birouri clasa A, hoteluri de patru stele, circa 100 de apartamente, o grădină publică de 50.000 de metri pătraţi şi cea mai mare parcare subterană din România, cu 2.500 de locuri. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.