Acasă Uncategorized Kosovo: Eforturi intensificate în Kosovo pentru găsirea armelor ilegale

Kosovo: Eforturi intensificate în Kosovo pentru găsirea armelor ilegale

DISTRIBUIȚI

 – 118476 – 11042013 – Kosovo a devenit recent una din cele 37 de ţări din lume – şi singura din Balcani – care au intrat într-un parteneriat global în lupta împotriva crimei organizate, traficului de arme şi terorismului, potrivit SETimes.

Guvernul va avea acces liber la eTrace, un sistem online utilizat pentru monitorizarea armelor ilegale. Aplicaţia permite analiza datelor privind traseul armelor, care poate contribui la identificarea tiparelor de trafic şi la determinarea profilului geografic al focarelor infracţionale şi al posibilelor surse de arme ilegale.

Mentor Vrajolli, analist la Centrul kosovar pentru Studii de Securitate, a declarat că programul „ar putea ajuta instituţiile statului de drept din Kosovo să adopte un rol mai important în combaterea şi prevenirea crimei organizate la nivel regional”, întrucât contrabanda este o problemă regională şi Kosovo va deveni singura ţară din Balcani cu un asemenea acord.

Kosovo este implicat în câteva procese cruciale de relaţii internaţionale, printre care se numără tentativele de îndeplinire a condiţiilor de liberalizare a vizelor şi negocierile în curs de derulare cu Serbia.

Kosovo trebuie să facă progrese constante pentru a participa la procesul de integrare europeană şi a adăugat că numărul de arme ilegale care se crede că ar exista în ţară ar putea dăuna aspiraţiilor europene ale ţării, a afirmat Vrajolli.

Un raport din 2012 al Forumului pentru Securitate din Kosovo releva că 17.142 de arme au fost confiscate în Kosovo între 2000 şi 2011. Potrivit unui raport al Programului de Dezvoltare al ONU pe 2011, în Kosovo există peste 330 000 de arme ilegale.

„Consolidarea statului de drept în Kosovo contribuie la restrângerea rădăcinilor crimei organizate în regiune, ceea ce facilitează urmărirea acestor fenomene de către instituţiile statului de drept”, a adăugat Vrajolli.

Forţa de poliţie a Kosovo a declarat că acordul va contribui la sporirea siguranţei din această ţară.

„Acest memorandum va ajuta cu siguranţă poliţia kosovară să îşi consolideze capacităţile în găsirea armelor ilegale şi în combaterea crimei organizate”, a afirmat poliţia într-o declaraţie scrisă. „Aceasta va spori siguranţa cetăţenilor kosovari şi va contribui la consolidarea securităţii regionale”.

În cadrul acordului, Kosovo şi alte 35 de naţiuni vor lucra în cooperare cu Biroul SUA pentru Alcool, Tutun şi Arme de Foc, o divizie a Departamentului american al Justiţiei care luptă împotriva criminalităţii violente. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.