Acasă Uncategorized Mircea Geoană: Suntem singura ţară din UE fara cadru legal privind controlul...

Mircea Geoană: Suntem singura ţară din UE fara cadru legal privind controlul Parlamentului asupra Guvernului in problematica europeană

DISTRIBUIȚI

99911 – 06042011 – Romania este singura tara europeana care nu are un cadru bine definit in ceea ce priveste reglementarea arhitecturii institutionale pe tematici europene intre Executiv si Legislativ, fapt care dauneaza procesului de decizie al autoritatilor romanesti, a declarat preşedintele Senatului, Mircea Geoană. El a pledat pentru o buna cooperare intre cele doua puteri ale statului, mai ales in ceea ce priveste tematicile europene, si a militat pentru identificarea unui mecanism functional si suplu de consultare si de mandatare intre Guvern si Parlament. Mircea Geoana a facut aceste declaratii la audierea reprezentantilor Guvernului Romaniei

 

 

 

 

pe tema stadiului legislatiei privind controlul parlamentar asupra Guvernului in domeniul afacerilor europene, eveniment organizat, in premiera, de Comisia pentru Afaceri Europene din cadrul Senatului. Guvernul Romaniei a fost reprezentat de Bogdan Manoiu, Seful  Departamentului pentru Afaceri Europene, si de catre Valentin Iliescu, ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Aceasta intalnire organizata de Comisia pentru Afaceri Europene face parte din seria de actiuni organizate de catre Senatul Romaniei cu scopul de a stabili un mecanism de functionare eficient prin care Parlamentul sa-si poata exercita in mod dinamic si constructiv activitatea in domeniul afacerilor europene.

“In Europa exista moduri diferite prin care un guvern isi poate angaja, pe problematica europeana, raspunderea nationala. Exista modele foarte constrangatoare, extrem de puternic inclinate catre rolul Parlamentului, in care niciun oficial dintr-un stat UE din zona scandinava, de exemplu, nu poate sa mearga la Bruxelles fara sa fi trecut si sa fi obtinut in mod explicit un mandat din partea parlamentului national, indiferent de subiectul mic sau mare care poate fi in discutie. Sunt alte parlamente care sunt mai indulgente si in care exista mai degraba un mecanism de informare reciproca si un mecanism mai suplu de obtinere a unui astfel de mandat. Romania se afla in situatia in care nu exista niciun fel de regula cu privire la angajarea conditiilor nationale romanesti pe tematica europeana. Este inacceptabil si profund nedemocratic”, a declarat Mircea Geoana, subliniind rolul important pe care il pot juca reprezentantii opozitiei in cadrul unei negocieri complexe, cum este cea cu UE.

Referindu-se la Pactul Euro Plus, Mircea Geoana a criticat modul in care statul roman si-a asumat anumite angajamente, fara consultarea prealabila a Parlamentului.  “Romania se angajeaza prin vocea Presedintelui si a Guvernului Romaniei la un set de obligatii nationale extrem de constrangatoare si extrem de complexe, care, in opinia mea cel putin, ar fi trebuit sa fie precedate de o conversatie nationala”, a spus presedintele Senatului. El a aratat ca o discutie prealabila ar fi putut sa dea raspuns unor intrebari esentiale in ceea ce priveste acest pact.  „Ar fi trebuit sa stim inainte daca plata impozitului pe profit al corporatiilor se face la nivel national sau la nivel european, ce impact are asupra veniturilor bugetare, ce impact are asupra intereselor Romaniei. Acest tip de angajament solemn si formal care obliga Romania pentru urmatorii zece ani de zile nu poate fi adoptat fara macar o conversatie educata in parlamentul national. Este inacceptabil. Este o chestiune care este periculoasa pentru modul in care noi functionam”, a mai spus Geoana.

Presedintele Senatului a mai aratat ca, avand in vedere modificarea mecanismului de guvernanta economica europeana, Guvernul Romaniei va trebui sa trimita la Bruxelles pana la finalul lunii aprilie, inceputul lunii mai, Planul National de Reforma, document care urmeaza sa fie dezbatut de catre Comisia Europeana si pe baza caruia este apoi construit bugetul de stat pe 2012. De aceea, a subliniat Geoana, acest lucru impune, cel tarziu in aprilie, o consultare obligatorie a Guvernului cu Parlamentul, pentru ca atunci cand Executivul va prezenta proiectul de buget in toamna, sa fie deja clare elementele care au fost negociate deja intre Guvern si Comisia Europeana, in asa fel incat Legislativul sa-si poata indeplini adevarata sa functie de institutie reprezentativa si de instrument de echilibrare a puterii Executive.

“Din punct de vedere al rolului Parlamentului in legatura cu aceasta schimbare dramatica de secventa si acest abandon de suveranitate nationala, nu este normal ca noi sa discutam impreuna cu Guvernul si sa vedem care este mecanismul cel mai corect si cel mai suplu pe care il putem avea in vedere? Asta va insemna o modificare importanta a modului in care comisiile de buget-finante vor opera in Parlamentul Romaniei. Este clar ca Guvernul va trebui sa vina in fata noastra, in aprilie, inainte sa trimita Planul National de Reforma la Bruxelles pentru a lua un pre-mandat macar din partea Parlamentului National, pentru ca altfel cum putem sa acceptam ca Guvernul sa vina in fata noastra undeva in octombrie cu o schita de buget, cand deja o parte importanta a bugetului a fost deja pre-discutata la nivel european”, a sustinut Mircea Geoana.

Presedintele Senatului a mai spus ca toate aceste modificari institutionale sunt binevenite “pentru ca disciplinarea modului in care facem treaba in Romania este un lucru bun”. Cu toate acestea, el a sustint ca Romania se afla pe un teren subred in ceea ce priveste “absenta acestui cadru de dezbatere, de decizie, de mandatare”.

La finalul interventiei sale, Mircea Geoana le-a spus celor prezenti ca acest subiect a fost si pe agenda reuniunii presedintilor de parlamente din UE, eveniment la care presedintele Senatului a participat luni, 4 aprilie. “Chiar se propune ideea unei conferinte cvasi-permanente a presedintilor comisiilor de buget-finante din parlamentele nationale, tocmai pentru a incerca sa se anticipeze putin nevoia de discutie mult mai timpurie in anul bugetar decat eram obisnuiti pana acum”, a spus Geoana.

El a cerut reprezentantilor Guvernului sa le spuna parlamentarilor cum crede Executivul ca ar putea sa fie mai bine pus in valoare rolul sporit al parlamentului national si cum ar putea acest rol sa fie cel mai bine reflectat intr-un cadru institutional care sa formalizeze aceasta regula a jocului in Romania, mai ales in ceea ce priveste zonele unde parlamentele nationale se bucura de o competenta suplimentara explicita in urma Tratatului de la Lisabona. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.