Acasă Uncategorized Olanda vrea sa restrictioneze accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii

Olanda vrea sa restrictioneze accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii

DISTRIBUIȚI

100108 – 12042011 – Cetatenii din afara UE si din Romania si Bulgaria vor primi de la 1 iulie permise de munca in Olanda doar in cazuri exceptionale, potrivit unei propuneri inaintate de ministrul Afacerilor Sociale Henk Kamp si sustinute de guvernul olandez. Kamp propune ca angajatorii din sectorul agricol sa recurga intr-o mai mare masura la somerii olandezi, potrivit politicii guvernului de a pune presiune asupra somerilor pentru ca acestia sa accepte sa munceasca.

In ceea ce priveste cetatenii din afara UE, Kamp sustine ca „ei nu ar trebui primiti”. ” In primul rand, contribuie la cresterea somajului in Olanda si apoi, Olanda ar trebui sa caute in interiorul UE si nu in afara sa”, a declarat Kamp, ciatat de Euractiv.

Prin „in afara UE” Kamp intelege, de asemenea, Romania si Bulgaria. Ambele tari s-au alaturat UE in 2007, insa Olanda prefera sa-si mentina piata muncii inchisa, pentru moment, pentru cetateni din aceste doua tari, noteaza cotidianul olandez.

Angajatorii care pretind sa aiba nevoie de bulgari si romani trebuie sa depuna toate documentele pentru un permis de munca. Astfel, Kamp vrea ca „sistemul sa devina mult mai restrictiv”.

Pentru cetatenii din alte state membre ale UE (in special Polonia), nimic nu se va schimba. „Ei beneficiaza de dreptul fundamental” de a munci in Olanda, recunoaste ministrul.

Organizatia fermierilor LTO se declara neumultumita de afirmatiile facute de Kamp. „Haga arunca incapacitatea sa de a recruta olandezi someri pe angajatori”, sustine presedintele Albert Jan Maat. Cultivatorii de pomi fructiferi, capsune si legume din Noord-Brabant angajeaza, in special, romani sau bulgari.

De la extinderea UE din 2004, in medie, aproximativ 165.000 de cetateni din Europa Centrala si de Est au lucrat in agricultura si horticultura, constructii, industrie si sectorul transporturilor in Olanda. „Intre timp, peste un milion de persoane cu varsta sub 65 de ani nu au un loc de munca”, a declarat Kamp. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.