Acasă Uncategorized Qatar: România vrea să-şi sporească vizibilitatea în zona Golfului

Qatar: România vrea să-şi sporească vizibilitatea în zona Golfului

DISTRIBUIȚI

100530 – 29042011 –  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a încheiat turneul efectuat în Regatul Arabiei Saudite şi Statul Qatar. Şeful diplomaţiei române a avut în după-amiaza zilei de 28 aprilie 2011 întâlniri cu ministrul Energiei şi Industriei din Qatar, Muhammad Saleh Al Sada, ministrul de stat pentru Afaceri Externe, Ahmad bin Abdullah Al Mahmud, şi asistentul pentru follow-up al ministrului Afacerilor Externe, Muhammad bin Abdullah al-Rumayhi.

Interlocutorii qatarezi au exprimat interesul special pentru dezvoltarea dialogului bilateral cu România dincolo de legăturile politice, în special prin abordarea pragmatică a proiectelor de cooperare economică discutate la nivel înalt. Demnitarii qatarezi au subliniat că amplificarea cooperării economice cu România constituie o prioritate pentru Qatar, în spiritul avantajului reciproc. În acest sens, a fost apreciată propunerea ministrului Teodor Baconschi de a se relua cât mai curând activitatea Comisiei Mixte româno – qatareze. S-a convenit ca viitoarea sesiune a Comisiei Mixte să fie precedată de o serie de întâlniri ale grupurilor de lucru sectoriale pe domeniile prioritare de cooperare.

Oficialii qatarezi au apreciat, de asemenea, activitatea specialiştilor români care lucrează în Qatar, evidenţiind faptul că prezenţa acestora în economia locală se constituie într-o valoare adăugată incontestabilă. Din această perspectivă, au îndemnat autorităţile române să încurajeze implicarea experţilor români în proiectele economice în desfăşurare în această ţară.

Prezent la Doha, şefului diplomaţiei de la Bucureşti a avut şi o întâlnire de lucru cu şefii misiunilor diplomatice ale României în Emiratele Arabe Unite, Qatar, Statul Kuweit şi consulul general al României la Dubai. Cu acest prilej s-au analizat modalităţile prin care România îşi poate spori vizibilitatea în regiunea Golfului şi au fost analizate implicaţiile recentelor evenimente din regiune. Ministrul Baconschi s-a interesat de perfecţionarea mecanismelor prin care autorităţile de la Bucureşti pot veni în întâmpinarea solicitărilor din partea cetăţenilor români stabiliţi în regiune.

Ministrul Teodor Baconschi a efectuat, în perioada 25-29 aprilie 2011, un turneu în zona Golfului, la invitaţia omologilor din Arabia Saudită şi Statul Qatar. Turneul s-a înscris în demersurile României de a promova în rândul oamenilor de afaceri şi a investitorilor saudiţi şi qatarezi oportunităţile oferite de ţara noastră, disponibilitatea partenerilor de a lucra împreună fiind demonstrată în cadrul Forumului Economic Consiliul de Cooperare al Golfului – România desfăşurat la Bucureşti, în martie 2011.

În cadrul întâlnirilor cu înalţi oficiali din cele două state, şeful diplomaţiei române a abordat perspectivele cooperării bilaterale, îndeosebi în domeniul economic şi a discutat evoluţiile recente din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.