Acasă Uncategorized Sibiu: Ionel Manţog, condamnat la un an şi opt luni de închisoare...

Sibiu: Ionel Manţog, condamnat la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare

DISTRIBUIȚI

99846 – 04042011 – Fostul director din Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, Ionel Manţog, şi fostul director general al CNLO, Ion Vulpe, au fost condamnaţi, luni, de Tribunalul Sibiu la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare în dosarul “Strămutaţilor de lux”, informează Realitatea Tv.

Ionel Manţog şi Ion Vulpe au fost condamnaţi pentru infracţiunea de fals în declaraţii.

Instanţa a dispus, însă, suspendarea condiţionată a executării pedepselor aplicate, pe o perioadă de trei ani şi opt luni. În acelaşi timp, Manţog a fost achitat, în acelaşi dosar, pentru alte două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, în timp ce Vulpe a primit aceeaşi sentinţă pentru săvărşirea infracţiunii de luare de mită.

În ceea ce priveşte infracţiunea de abuz in serviciu, deşi faptele sunt prescrise, la cererea celor doi procesul a continuat, iar instanţa a constatat vinovăţia ambilor pentru această faptă.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 140.000 de lei de la Ionel Manţog, considerând că acesta a fost prejudiciul adus de fostul director din cadrul CNLO prin transformarea unor anexe vechi în suprafaţă utilă casă nouă. 
Hotărârea Tribunalului Sibiu nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Ionel Manţog şi Ion Vulpe au fost judecaţi pentru modul în care şi-au construit casele în cartierul Primăverii din Târgu Jiu, prin convenţii de schimb cu exploatări miniere.

Din probele administrate de procurorii DNA a reieşit că, în perioada iunie-octombrie 2002, Ionel Manţog şi Ion Vulpe, în calitate de directori în cadrul CNLO, profitând de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale CNLO, au cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO.

Procurorii susţin că în schimbul acestor case, care aveau să fie demolate din cauza exploatărilor miniere Roşia, Rovinari şi Jilţ, cei doi au cerut să le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu.

Cei doi ar fi beneficiat, spun anchetatorii, de foloase necuvenite totalizând 86.930 lei, sumă care reprezintă prejudiciul adus CNLO, în codiţiile în care planurile de producţie şi investiţii ale CNLO erau informaţii de serviciu, nepublice.

Potrivit probelor administrate de procurori, Ionel Manţog a omis să declare, la depunerea declaraţiilor de avere, în calitate de secretar de stat la MEC, imobilele achiziţionate precum şi datoriile pe care le avea către societăţile constructoare, persoane fizice ori unităţi bancare.

În ceea ce îl priveşte pe celălat inculpat, Ion Vulpe, procuroii susţin că acesta a procedat într-un mod asemănător, şi anume a cumpărat direct sau prin intermediul soţiei sale, beneficiind de informaţii deţinute în virtutea funcţiei, 5 gospodării ţărăneşti în zone ce urmau să fie afectate de exploatările miniere Roşia şi Jilţ, cu scopul declarat de a beneficia de reconstrucţie.

Vulpe ar fi cumpărat cele 5 case cu suma de 80.457de lei  şi a beneficiat de suma de 535.231 de lei care a fost plătită pentru reconstrucţia vilei sale de cele două exploatări miniere din cadrul CNLO. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.