Acasă Uncategorized Strasbourg: Parlamentul European cere suspendarea negocierilor cu Siria

Strasbourg: Parlamentul European cere suspendarea negocierilor cu Siria

DISTRIBUIȚI

99975 – 07042011 – Represiunea violentă a protestatarilor din Siria, Bahrain şi Yemen trebuie să conducă la reevaluarea relaţiilor bilaterale cu aceste ţări. Negocierile cu privire la Acordul de Asociere cu Siria ar trebui suspendate, consideră deputaţii europeni, care se arată îngrijoraţi de prezenţa trupelor internaţionale în Bahrain şi solicită o investigaţie pentru a elucida moartea celor 54 de protestatari din Yemen.

Negocierile cu privire la Acordul de Asociere cu Siria trebuie suspendate până ce autorităţile siriene întreprind reformele necesare aşteptate. Demisia guvernului la 29 martie „nu va fi suficientă pentru a combate frustrările din ce în ce mai mari ale poporului sirian”, se menţionează în rezoluţia PE. Preşedintele Bashar al-Assad trebuie să pună capăt represiunii opoziţiei politice şi a apărătorilor drepturilor omului, să renunţe la starea de urgenţă şi să iniţieze reforme politice, economice şi sociale.

Utilizarea forţei de către stat împotriva populaţiei trebuie să aibă consecinţe directe, se arată în rezoluţia depusă de grupurile politice PPE, S&D, ALDE, Verzii/EFA şi ECR şi adoptată prin vot liber, cu ridicare de mâini.

Bahrain şi Yemen – Deputaţii solicită UE şi statelor membre revizuirea relaţiilor bilaterale cu  Bahrain şi Yemen, unde  numeroase instrumente de politica externă ar putea fi folosite, precum îngheţarea activelor şi interzicerea călătoriilor. Deputaţii condamnă faptul că autorităţile din Bahrain şi din Yemen s-au amestecat în acordarea îngrijirilor medicale şi faptul că accesul la serviciile medicale a fost refuzat şi restricţionat.

Deputaţii îşi exprimă „îngrijorarea cu privire la prezenţa în Bahrain a unor trupe străine aflate sub egida Consiliului de Cooperare pentru Statele Arabe din Golf (CCG)”, solicitând acestei organizaţii să joace un rol constructiv  în interesul reformelor paşnice din Bahrain.

Parlamentul doreşte efectuarea unor anchete independente cu privire la atacurile împotriva protestatarilor din aceste ţări. Referitor la Yemen, deputaţii solicită  efectuarea de către Curtea Penală Internaţională a unei anchete independente privind atacul împotriva protestatarilor din 18 martie din Sana’a, în timpul căruia 54 de persoane au fost ucise şi peste 300 au fost rănite.

Fiind profund preocupaţi de nivelul sărăciei şi al şomajului şi de instabilitatea politică şi economică din ce în ce mai accentuată din Yemen, deputaţii consideră că livrarea în mod practic a donaţiilor rezultate la conferinţa donatorilor din 2006 să fie accelerată, invitând UE şi Consiliul de Cooperare al Golfului să depună eforturi deosebite pentru a acorda sprijin financiar şi tehnic imediat ce preşedintele Saleh este gata să lase loc unui guvern format în mod democratic. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.