Acasă Uncategorized Şase sturioni urmăriţi prin satelit

Şase sturioni urmăriţi prin satelit

DISTRIBUIȚI

100981 – 15052011 –  O acţiune de marcare şi eliberare a reproducătorilor de sturioni folosiţi pentru reproducere artificială va avea loc luni, 16 mai 2011, la Tămădău, judeţul Călăraşi. Cu această ocazie vor fi eliberate şase exemplare adulte (cinci moruni şi un nisetru), marcate cu emiţătoare satelitare, astfel încât deplasările acestora din următoarele luni să poată fi urmărite în timp real prin intermediul semnalelor preluate şi retransmise de o reţea de sateliţi.

Această acţiune este o continuare a proiectului comun româno – norvegian derulat în anii trecuţi. Prin tehnici de telemetrie se pot urmări deplasările reproducătorilor care se reîntorc în Marea Neagră, evidenţiindu-se traseele lor de migrare şi zonele marine unde se hrănesc şi se refac, informaţii esenţiale pentru protejarea lor.

La eveniment vor participa oficiali ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului şi Pădurilor, ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi ai Gărzii de Mediu.

Acţiunea din 16 mai 2011 va fi inclusă într-un film documentar produs de Compania ScienceVision, având printre parteneri Discovery Channel şi ARTE TV. Filmul are ca subiect morunul, considerat cel mai mare peşte de apă dulce, specie aflată în pragul dispariţiei ca urmare a cererii susţinute de caviar. Paradoxal, cererea mare de caviar de pe piaţă este atât cauza reducerii drastice a populaţiilor de sturioni, dar totodată şi şansa lor de supravieţuire prin încurajarea reproducerii artificiale şi creşterii acestor specii în sisteme intensive de acvacultură şi prin măsuri de protejare şi refacere a populaţiilor naturale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.