Acasă Uncategorized Atena: Uniunea Europeană a lăsat reforma socială pe mâna FMI

Atena: Uniunea Europeană a lăsat reforma socială pe mâna FMI

DISTRIBUIȚI

101110 – 19052011 – Congresul Confederaţiel Europene a Sindicatelor, care se desfăşoară la Atena şi-a continuat lucrările cu dezbateri şi mese rotunde pe domenii de interes ale activităţii sindicale. La lucrări participă delegaţii din 36 de state din Europa. Confederaţia Naţională Sindicale “Cartel ALFA”, membră a Confederaţiei Sindicatelor Europene, este reprezentată de preşedintele Bogdan Iuliu Hossu.

În cursul celei de a doua zi, participanţii şi-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la consecinţele negative ale implicării organismelor financiare ale Uniunii Europene şi ale Fondului Monetar Internaţional în economiile statelor aflate în primejdie. Vorbitorii au susţinut că măsurile de austeritate impuse, de exemplu, în Grecia şi Irlanda, au înrăutăţit situaţia, ţările în cauză confruntându-se cu o perioadă lungă de recesiune, creşterea poverii datoriilor externe şi creşterea şomajului. Într-o situaţie similară se află şi România.

Plenul Congresului Confederaţiei Europene a Sindicatelor cere o schimbare de abordare a politicilor economice cu scopul de oferi un ajutor real ţărilor în dificultate. Prin ajutor real înţelegându-se un plan major de investiţii finanţat prin utilizarea fondurilor structurale europene, emisiunea de obligaţiuni de către UE, cu sprijinul Băncii Europene, furnizarea de lichidităţi ieftine statelor membre, susţinera investiţiilor în industriile cu emisii reduse de carbon şi o politică industrială susţinută de o reformă fiscală, inclusiv aplicarea unui impozit pe tranzacţiile financiare.

Reprezentanţii sindicatelor europene, membre ale Confederaţiei au prezentat care sunt cele mai grave probleme pe care sindicatele le au de soluţionat. La loc de frunte se află ostilitatea faţă de orice propunere de indexare a salariilor, ostilitatea cand este vorba despre negociere, diminuarea şi minimalizarea rolului pe care îl are dialogul social, presiunea exercitată pe salariile din sectorul public, inclusiv asupra salariului minim, în condiţiile în care salariile nu sunt un duşman al economiei ci un motor al acesteia, dar si discrepanţele la nivel naţional legate de salarizare, presiunile asupra drepturilor legate de pensie şi vârsta de pensionare, probleme legate de eliminarea Contractului Colectiv de Muncă (situaţie cu totul particulară care afectează România).

În acest context reprezentanţii sindicatelor au susţinut necesitatea sporirii autonomiei partenerilor sociali în cadrul negocierilor colective şi, mai ales atunci când este vorba despre negocierile salariale, îmbunătăţirea puterii de cumpărare a lucrătorilor raportat cu nivelul inflaţiei şi al productivităţii, pe principiul distribuirii echitabile a bogăţiei. Sindicaliştii au considerat că este necesar să-şi concentreze eforturile împotriva dumpingului salarial şi fiscal, principiul care trebuie aplicat fiind cel al egalităţii de remunerare, pentru o muncă egală, dar şi o preocupare constantă pentru protejarea valorii pensiilor.

Sindicaliştii prezenţi la Congresul Confederaţiei Sindicatelor Europene consideră că statul trebuie să aibă rolul de stabilizator al societăţii şi să fie orientat cu prioritate către găsirea mijloacelor care să ducă la crearea de noi locuri de muncă. O altă serie de discuţii s-au purtat în cadrul meselor rotunde. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.