Acasă Uncategorized Berlin: Relaţia dintre intelectuali şi putere în România anilor ’60 prezentată în...

Berlin: Relaţia dintre intelectuali şi putere în România anilor ’60 prezentată în capitala Germaniei

DISTRIBUIȚI

100713 – 05052011 – Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează în colaborare cu Wissenschaftskolleg zu Berlin, în ziua de 6 mai 2011, „Reţeta fericirii”, program interdisciplinar dedicat relaţiei dintre intelectuali şi putere în România anilor ’60.

Titlul evenimentului trimite la jurnalul lui Steinhardt scris în închisoare: Jurnalul Fericirii, operă majoră, care a apărut în România aniilor ’90.

Manifestarea include un colocviu cu titlul „Intelectualii în vremuri grele“, la care sunt invitaţi Andrei Pleşu şi Toma Pavel, fiind urmată de prezentarea cărţii lui George Ardeleanu „N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii. O perspectivă monografică“ şi de spectacolul de teatru „Juliet“ de András Visky. Colocviul de deschidere „Intelectualii în vremuri grele“ cu Andrei Pleşu şi Toma Pavel, două personalităţi româneşti marcante, este dedicat sutelor de intelectuali, victime ale regimului stalinist din România şi va aborda teme legate de suspiciune, cenzură, tortură, deportare, trădare, punând accentul pe aspectele umane, pe speranţa şi pe sentimentul de dreptate, care nu au dispărut din sufletele victimelor în acele teribile momente. Discuţia va fi urmată de un schimb de idei şi reacţii cu publicul.

În continuarea serii Toma Pavel va prezenta cartea lui George Ardeleanu „N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii. O perspectivă monografică“ alături de autorul acesteia.

Programul se încheie cu spectacolul de teatru „Juliet“ de András Visky, o remarcabilă meditaţie asupra deportărilor de la sfârşitul aniilor cincizeci, piesă care a fost prezentată cu succes în Anglia, SUA şi Franţa. Marele violoncelist Cătălin Ilea va acompania monologul teatral, prezentând patru suite de J.S. Bach, alături de tinerii elevi ai Şcolii de Muzică din Berlin. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.