Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisarul Reding pregăteşte reguli aspre de protecţie a datelor personale în...

Bruxelles: Comisarul Reding pregăteşte reguli aspre de protecţie a datelor personale în UE

DISTRIBUIȚI

100873 – 11052011 – Scandalurile informatice recente privind incalcarea vietii private care implica companiile Sony si Apple arata ca „intreprinderile nu tin cont suficient de serios de protectia datelor cu caracter personal”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE responsabil pentru justitie si drepturi fundamentale.

„Ceea ce s-a intamplat in ultimele saptamani arata ca lucrurile nu merg in directia cea buna. Protectia datelor cu caracter personal nu functioneaza corect”, a spus Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene, intr-un interviu acordat Euractiv.com.

La inceputul acestei luni, Sony a recunoscut ca infractorii informatici au obtinut nume, adrese, e-mail-uri, date de nastere, numere de telefon si alte informatii despre utilizatorii retelei si au obtinut pe o baza de date veche de acum patru ani cu 23.000 de nume. De asemenea, s-au mai obtinut si date despre cheltuielile facute de 11.000 de clienti din Austria, Germania, Olanda si Spania.

Si Apple a intrat in centrul atentiei, dupa ce s-a constatat ca terminalele iPhone stocheaza informatii despre localizarea geografica a utilizatorilor. Ulterior, compania a anuntat ca a lansat o actualizare de software care limiteaza modul in care informatiile privind localizarea sunt colectate de pe iPhone si permite utilizatorilor sa dezactiveze acesta optiune.

Pentru Viviane Reding, aceste intamplari recente demonstreaza ca normele UE de protectie a datelor trebuie sa fie consolidate.

„Nu este surpinzator ca increderea consumatorilor in societatea informationala a fost erodata, in urma evenimentelor recente. Pentru a restaura aceasta incredere, lucrez, in prezent, la o reforma a normelor UE de protectie a datelor”, a spus comisarul european.

Comisarul UE sustine ca marile companii nu sunt pe deplin transparente, atunci cand vine vorba sa dezvaluie modul in care utilizeaza datele cu caracter personal ale clientilor.

Reding precizeaza ca noile norme, mai stricte, vor forta companiile sa informeze clientii atunci cand datele lor au fost accesate ilegal. Acestea se vor aplica chiar si in cazul companiilor non-europene care stocheaza informatii in marile centre de date pentru asa-numitele serviciii „cloud computing”.

„Oriunde ai stoca informatii, daca ele se refera la datele cetatenilor care traiesc in UE, atunci se aplica dreptul european”, a spus comisarul Reding. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.