Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisia Europeană a deschis o consultare publică privind valorificarea informaticii disperse...

Bruxelles: Comisia Europeană a deschis o consultare publică privind valorificarea informaticii disperse (cloud computing)

DISTRIBUIȚI

101027 – 16052011 –   Comisia Europeană doreşte să afle opiniile cetăţenilor, întreprinderilor, administraţiilor publice şi altor părţi interesate în legătură cu modul în care se poate valorifica la maximum informatica dispersă (cloud computing). Ea permite companiilor, administraţiilor publice şi indivizilor care utilizează reţele precum cea de internet, să-şi acceseze datele şi programele informatice pe computere aflate în altă parte. Poate ajuta întreprinderile – mai ales IMM-urile – să reducă drastic costurile aferente tehnologiei informaţionale, poate ajuta guvernele să furnizeze servicii la costuri mai reduse şi poate contribui la economisirea energiei prin utilizarea mai eficientă a echipamentelor hardware. Acest sistem este deja utilizat la scară largă, de exemplu pentru serviciile de e-mail prin intermediul internetului. Această tendinţă este tot mai accentuată şi se prevede că serviciile de acest tip vor genera, în Europa, aproape 35 de miliarde de euro până în 2014. Promovarea condiţiilor adecvate pentru ca cetăţenii şi întreprinderile să beneficieze la maximum de această evoluţie tehnică este una dintre acţiunile prevăzute de  Agenda Digitală pentru Europa. Consultarea publică se va desfăşura până la 31 august. Răspunsurile vor fi utilizate la elaborarea unei strategii europene în domeniu pe care Comisia o va prezenta în 2012.

Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu Agenda Digitală, a declarat: „Sunt entuziasmată de beneficiile potenţiale ale cloud computing-ului în ceea ce priveşte reducerea costurilor, îmbunătăţirea serviciilor şi crearea unor noi oportunităţi de afaceri. Avem nevoie de o strategie bine definită în acest sens, pentru a ne asigura că valorificăm la maximum acest potenţial. Contribuţia pe care o solicităm de la toate părţile interesate este importantă pentru reuşită.”

Informatica dispersă are potenţialul de a se dezvolta, devenind o industrie de servicii nouă şi foarte importantă, şi oferă oportunităţi excelente companiilor europene din domeniul telecomunicaţiilor şi al tehnologiei. Clienţii corporativi şi administraţiile publice pot beneficia de costuri mai scăzute şi de servicii de ultimă generaţie utilizând acest sistem în loc să-şi instaleze şi să-şi întreţină propriile programe şi echipamente informatice.

Comisia invită toate părţile interesate, mai ales dezvoltatorii şi utilizatorii acestor servicii, să-şi explice experienţele, nevoile, aşteptările şi înţelegerea aprofundată pe care o au în ceea ce priveşte utilizarea şi furnizarea lor. Inter alia, sondajul invită la feedback privind următoarele aspecte: chestiunile legate de protecţia datelor şi de răspundere, mai ales în situaţiile transfrontaliere; alte bariere juridice şi tehnice care pot încetini dezvoltarea informaticii disperse în Europa; soluţiile de standardizare şi interoperabilitate; utilizarea serviciilor de acest tip, mai ales de către IMM-uri;  modalităţile de promovare a cercetării şi inovării în acest domeniu.

Rezultatele consultării vor contribui la strategia europeană relevantă pentru domeniu pe care Comisia o va prezenta în 2012. Obiectivele strategiei vor fi clarificarea condiţiilor juridice referitoare la utilizarea informaticii disperse în Europa, stimularea dezvoltării unei industrii şi a unei pieţe europene competitive în domeniu şi facilitarea furnizării de servicii inovatoare de acest tip pentru cetăţeni şi întreprinderi. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.