Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisia Europeană caută soluţii pentru reducerea folosirii pungilor din plastic la...

Bruxelles: Comisia Europeană caută soluţii pentru reducerea folosirii pungilor din plastic la transportul mărfurilor

DISTRIBUIȚI

101101 – 18052011Comisia Europeană solicită publicului opinii despre cele mai bune modalităţi de a diminua utilizarea pungilor din plastic pentru transportul mărfurilor. Comisia întreabă dacă facturarea şi impozitarea lor ar avea efect sau ar fi de preferat alte opţiuni, precum interzicerea la nivelul UE a acestor pungi. De asemenea, sunt solicitate opinii în legătură cu creşterea gradului de vizibilitate a ambalajelor biodegradabile şi cu introducerea unor cerinţe mai stricte în ceea ce priveşte biodegradabilitatea acestora. Consultarea are loc pe Internet şi se desfăşoară până în luna august 2011.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Cu cincizeci de ani în urmă aproape că nu auzise nimeni de pungile de plastic de unică folosinţă acum le folosim câteva minute, după care ne poluează mediul zeci de ani. Totuşi, atitudinile sociale evoluează şi există o dorinţă generalizată de schimbare. De aceea analizăm toate opţiunile, inclusiv interzicerea la nivel european a pungilor din plastic pentru transport. Avem nevoie de punctele de vedere ale cât mai multor oameni cu putinţă pentru a ne completa analizele ştiinţifice şi pentru a stimula politica în această chestiune care ne sufocă mediul.”

Diminuarea utilizării pungilor din plastic pentru transportul mărfurilor – În fiecare an, un cetăţean european obişnuit consumă aproximativ 500 de pungi din plastic pentru transport, cea mai mare parte fiind folosite o singură dată. Volumul total al pungilor din plastic pentru transport produse în Europa în 2008 a fost de 3,4 milioane de tone, echivalentul greutăţii a peste 2 milioane de autoturisme. Greutatea mică şi dimensiunile reduse ale pungilor de plastic fac ca acestea să eludeze adeseori sistemul de gestionare a deşeurilor, ajungând în mediul marin, şi pot trece sute de ani până când pungile sfârşesc prin a se descompune.

Deşi unele state membre au intervenit deja în sensul reducerii utilizării pungilor de plastic pentru transport prin măsuri legate de preţuri, prin încheierea de acorduri cu sectorul comerţului cu amănuntul şi prin interzicerea anumitor tipuri de pungi, la nivelul UE nu există măsuri specifice. În martie 2011, miniştrii mediului din UE au discutat impactul pe care îl au pungile de plastic pentru transport asupra mediului, iar problemele ridicate de aceştia au arătat că este nevoie de o acţiune eficace din partea UE.

Mai multă vizibilitate pentru ambalajele biodegradabile – De asemenea, consultarea urmăreşte să adune puncte de vedere cu privire la adecvarea cerinţelor actuale legate de capacitatea de compostare şi biodegradabilitate din Directiva UE privind ambalajele. Directiva nu permite o distincţie clară între produsele biodegradabile, care ar trebui să se descompună în condiţii naturale, în mediu, şi produsele compostabile, care se pot descompune doar în cadrul unor instalaţii de compostare industriale. Prezentarea unui produs de ambalare ca fiind biodegradabil, în condiţiile în care acesta nu se va descompune, de fapt, în condiţii naturale, poate induce în eroare şi contribuie la proliferarea gunoaielor.

În cadrul consultării sunt colectate puncte de vedere privind impactul asupra mediului, precum şi impactul social şi economic pe care le-ar putea avea măsurile de îmbunătăţire a cerinţelor de biodegradabilitate pentru produsele de ambalare, inclusiv vizibilitatea ambalajelor biodegradabile la nivelul consumatorilor.

Durata îndelungată de viaţă a pungilor de plastic face ca în acest moment să plutească, doar în Marea Mediterană, circa 250 de miliarde de particule de plastic, cu o greutate totală de 500 de tone. Aceste particule pot cauza sufocarea organismelor marine care le ingerează accidental sau le confundă cu hrana. Materialele plastice se descompun în particule minuscule şi au un înalt potenţial de contaminare a solului şi a apelor, întrucât pot conţine aditivi, precum poluanţii organici persistenţi. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.