Acasă Uncategorized Bruxelles: Daciana Sârbu: “Sanatatea oamenilor, mai presus de interesele industriei nucleare”

Bruxelles: Daciana Sârbu: “Sanatatea oamenilor, mai presus de interesele industriei nucleare”

DISTRIBUIȚI

100885 – 11052011 – Daciana Sârbu, europarlamentar PSD a atras atentia Comisiei Europene ca interesele industriei nucleare nu trebuie sa fie prioritare fata de sanatatea cetatenilor europeni, solicitand realizarea cat mai urgenta a unui studiu independent cu privire la efectele catastrofei de la Cernobîl. Interventia sa a avut loc in cadrul dezbaterii de la Strasbourg prilejuite de marcarea a 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl.

“Provin dintr-o tara – Romania – care produce energie nucleara si in care populatia are, si astazi, temeri si intrebari ramase fara raspuns in legatura cu impactul pe termen lung al accidentului de la Cernobîl”, a subliniat eurodeputata, subliniind ca forurile europene sunt obligate sa se preocupe in mod special de problema masurarii impactului accidentelor nucleare asupra sanatatii umane.

Afirmatiile sale vin in contextul in care un grup de experti finantat de Comisia Europeana a recomandat realizarea unui studiu international care sa investigheze efectele complete asupra sanatatii produse de catastrofa de la Cernobîl si, in mod normal, Organizatia Mondiala a Sanatatii ar fi cel mai potrivit candidat pentru realizarea acestui studiu. “In realitate insa, exista un conflict de interese intre OMS si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA), iar interesele industriei nucleare par sa aiba prioritate fata de sanatatea umana”, a subliniat Daciana Sarbu, referindu-se la acordul incheiat intre aceste organizatii, care presupune ca Agentia poate sa blocheze accesul OMS la informatii considerate “confidentiale”. Eurodeputata a subliniat ca unele dintre aceste informatii inaccesibile se pot dovedi de importanta vitala pentru monitorizarea si intelegerea efectelor accidentelor nucleare asupra sanatatii umane: “Este inacceptabil ca probleme care tin de sanatatea cetatenilor ar putea fi puse mai prejos de interesele industriei responsabile de aceste accidente”.

Eurodeputata, membra in Comisia pentru Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara din PE a solicitat ca termenii intelegerii dintre OMS si IAEA sa fie revizuiti in mod temeinic, astfel incat  transparenta, in beneficiul sanatatii oamenilor, sa primeze in fata obiectivelor industriei nucleare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.