Acasă Uncategorized Bruxelles: Eurodeputaţii cer un rol UE mai unit în politica externă şi...

Bruxelles: Eurodeputaţii cer un rol UE mai unit în politica externă şi sancţiuni mai stricte împotriva Siriei

DISTRIBUIȚI

100925 – 12052011 –  O poziţie UE unită şi mai puternică în ceea ce priveşte mişcările arabe a fost solicitarea cheie a eurodeputaţilor aparţinând grupurilor politice PPE şi S&D, în cadrul dezbaterii de miercuri cu şeful UE pentru politică externă, Catherine Ashton. Grupurile politice ALDE, ECR şi Verzii au criticat poziţia UE faţă de Siria, considerând-o neechilibrată şi au solicitat ca preşedintele Bassar Al-Assad să fie inclus pe lista oficialilor sirieni sancţionaţi de UE.

Politicile externă, de securitate şi apărare ale UE au nevoie de o nouă foaie de parcurs, susţine Parlamentul în trei rezoluţii nelegislative.

Siria, Bahrain, Yemen – Situaţia din Siria este „un mare dezastru” şi devine un „Tiananmen arab”, a declarat liderul grupului ALDE Guy Verhoftsadt (BE) în cadrul dezbaterii. Acest grup împreună cu ECR şi Verzii au solicitat ca preşedintele Bassar Al-Assad să fie inclus „cât mai rapid” pe lista oficialilor sirieni sancţionaţi de UE. Consiliul a decis vineri 6 mai impunerea unor restricţii de călătorie şi îngheţarea activelor în cazul a 13 înalţi oficiali sirieni, dar nu şi împotriva preşedintelui Bashar Al-Assad.

Impunerea de către statele membre UE a unui embargo privind armele, împotriva Siriei, Bahrain-ului şi Yemen-ului şi solicitarea unui moratoriu împotriva execuţiilor a patru protestatari din Bahrain au fost principalele solicitări ale primelor două rezoluţii elaborate de Gabriele Albertini (PPE, IT) şi Roberto Gualtieri (S&D, IT). Parlamentul a solicitat în mod expres ca Uniunea Europeană să suspende negocierile pentru Acordul de Asociere cu Siria.

Libia – În timpul dezbaterii, Parlamentul a aplaudat anunţul făcut de Cathrine Ashton privind deschiderea unui birou UE în Benghazi pentru „a acorda asistenţă poporului şi Consiliului Naţional Interim de Tranziţie”.

Mandatul rezoluţiei ONU de protejare a populaţiei libiene nu trebuie depăşit în sensul folosirii disproporţionate a forţei, au avertizat deputaţii europeni în cadrul acestor rezoluţii, care i-au solicitat ÎR Ashton să colaboreze îndeaproape cu forţele de opoziţie libiene – Consiliul Naţional Interimar de Tranziţie, şi „să joace un rol puternic în promovarea iniţiativelor politice” care să asigure încetarea rapidă a focului în interiorul ţării şi să oprească vărsarea de sânge. Obiectivul urmărit trebuie să fie demiterea lui Gaddafi şi acordarea imediată de ajutor umanitar în Misrata şi în alte regiuni din Libia.

Alte priorităţi – Alte mesaje, susţinute de deputaţi în cadrul dezbaterilor, au subliniat necesitatea anchetării uciderii disidenţilor iranieni din Ashraf în Irak şi realizarea de progrese în rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. În timp ce cea mai mare parte a grupurilor au solicitat ca impozitele palestiniene să fie returnate de Israel teritoriilor palestiniene, grupurile ECR şi ALE au fost împotriva menţinerii relaţiilor UE cu Hamas, în ciuda recentei reconcilieri cu Fatah. „Poziţia noastră referitoare la Hamas nu s-a schimbat”, a declarat C. Ashton, „deşi nu consider că flotila este răspunsul corect la situaţia umanitară din Gaza”. Acesta a fost răspunsul la iniţiativa grupului GUE de a include doi deputaţi europeni în cadrul flotilei programate pentru 13 iunie. Printre solicitările adresate de deputaţii europeni în aceste rezoluţii se mai numără şi intensificarea presiunilor pentru eliberarea prizonierilor politici din Belarus şi investigarea presupusului trafic de organe din Kosovo. Într-un sens mai larg, Parlamentul a subliniat faptul că Uniunea Europeană ar trebui să înveţe din experienţele trecute şi anume respectarea drepturilor omului trebuie să ocupe un loc prioritar în cadrul relaţiilor cu ţări terţe şi în acordurile internaţionale, cum sunt cele negociate momentan cu Rusia şi India. Loc permanent pentru UE la ONU – Pentru a întări importanţa UE în cadrul organizaţiilor multilaterale importante, o a treia rezoluţie întocmită de María Muñiz de Urquiza (S&D, ES) solicită reformarea Naţiunilor Unite, pentru a permite Uniunii să beneficieze de un loc permanent în Consiliul de Securitate. Adunarea Generală a ONU a votat pe 3 mai acordarea Uniunii Europene statutului de observator în cadrul sistemului ONU. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.