Acasă Uncategorized Bruxelles: Sabin Cutas: „Modelul social european actual este incapabil sa mai asigure...

Bruxelles: Sabin Cutas: „Modelul social european actual este incapabil sa mai asigure bunăstarea cetăţenilor europeni”

DISTRIBUIȚI

100668 – 04052011 – Europarlamentarul Sabin Cutaş a interpelat Comisia Europeană cu privire la acţiunile pe care aceasta le-a întreprins din ianuarie 2011 până în prezent pentru a îndeplini obiectivele de combatere a sărăciei şi a excluziunii sociale din cadrul Strategiei Europa 2020. Întrebarea scrisă adresată executivului european are la bază datele din 2009 cu privire la riscul de sărăcie în Uniunea Europeană, centralizate de către Eurostat. În opinia europarlamentarului român, procentul de 22,4% pentru România demonstrează că modelul social european actual este unul defectuos, incapabil să mai asigure bunăstarea cetăţenilor europeni, iar implementarea obiectivelor Strategiei Europa 2020 poate să constituie un pas important în direcţia reformării acestuia.

Sabin Cutaş consideră că: „bunăstarea cetăţenilor europeni reprezintă cel mai bun indicator pentru a măsura eficienţa modelului social european. În 2009, 16,3% din populaţia europeană trăia sub risc de sărăcie, statele membre care au aderat la UE în 2007 cunoscând procente îngrijorătoare (21,8% în Bulgaria şi 22,4% în România, conform datelor centralizate de către Eurostat). România este statul membru cu cel mai mare risc de sărăcie după Letonia. Din păcate, nu s-a reuşit o estompare a inegalităţilor sociale produse după căderea regimului comunist, iar modelul social european, care a ajutat state cu o situaţie economică precară, nu reuşeşte să mai producă aceleaşi efecte astăzi.”

„Vorbim, pe drept cuvânt, despre un model social european în criză. Strategia Europa 2020 reprezintă un instrument puternic, prin care se doreşte o reformă a acestuia. Platforma europeană de combatere a sărăciei şi a excluziunii sociale din cadrul Strategiei are drept scop ameliorarea accesului la piaţa muncii, la protecţie sociala şi o utilizare mai eficientă a fondurilor europene. Având în vedere că intrarea în vigoare a propunerii era prevăzută pentru începutul anului 2011, am interpelat Comisia cu privire la paşii concreţi pe care aceasta i-a înfăptuit până în prezent în realizarea acestor obiective. De asemenea, am cerut opinia Comisiei cu privire la acţiunile pe termen lung  necesare, atât la nivel european, cât şi naţional, pentru atingerea unui nivel optim de bunăstare socială şi pentru reducerea inegalităţilor sociale”, a conchis deputatul european. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.