Acasă Uncategorized Bruxelles: Tinerii europeni vor să lucreze în străinătate, dar lipsa banilor îi...

Bruxelles: Tinerii europeni vor să lucreze în străinătate, dar lipsa banilor îi descurajează pe cei mai mulţi

DISTRIBUIȚI

100971 – 13052011 –  Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru, 53 % dintre tinerii din Europa sunt dispuşi sau dornici să lucreze într-o altă ţară europeană, dar lipsa banilor îi descurajează pe mulţi dintre ei să facă un prim pas în acest sens prin efectuarea unei părţi a educaţiei lor în străinătate. Sondajul scoate în evidenţă un decalaj enorm între dorinţa larg răspândită a tinerilor de a lucra în străinătate şi mobilitatea reală a forţei de muncă: mai puţin de 3 % din populaţia activă a Europei trăieşte în prezent în afara ţării de origine. Sondajul, realizat în contextul strategiei „Tineretul în mişcare” a Comisiei, este publicat în ajunul Săptămânii europene a tineretului 2011 (15-21 mai).

„Sondajul arată că tinerii sunt dornici şi disponibili să lucreze în străinătate. Aceasta este o veste bună pentru Europa; din păcate, tinerii se confruntă în continuare cu prea multe obstacole. Trebuie să-i ajutăm să studieze, să se formeze sau să lucreze în străinătate şi să creştem gradul de informare cu privire la sprijinul financiar disponibil prin programele UE precum Erasmus, care le pot oferi o primă idee a ceea ce înseamnă să trăiască în afara ţării lor. Două dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm astăzi sunt şomajul în rândul tinerilor şi creşterea economică scăzută: în parte, soluţia constă în creşterea mobilităţii studenţilor şi a forţei de muncă”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret. 

Studiile arată că studenţii care îşi desfăşoară o parte a studiilor sau formării profesionale în afara ţării lor de origine îşi îmbunătăţesc capacitatea de inserţie profesională şi au mai multe şanse să lucreze în străinătate mai târziu. Angajatorii pun mare preţ pe competenţele pe care le acumulează aceştia, precum capacitatea de a vorbi o limbă străină, adaptabilitatea şi competenţele interpersonale.

Sondajul arată că numai unul din şapte (14 %) tineri europeni au beneficiat de educaţie şi formare profesională în străinătate. Lipsa banilor reprezintă un obstacol pentru mulţi dintre ei. Dintre cei care au spus că ar fi dorit să meargă în străinătate, 33 % au afirmat că nu şi-au putut permite; aproape două treimi (63 %) dintre cei care au fost, au trebuit să recurgă la finanţare privată sau economii. „Această constatare subliniază necesitatea de consolidare a programului nostru de mobilitate, care prezintă un bun raport calitate/preţ,” a adăugat doamna comisar Vassiliou.

Iniţiativa prioritară „Tineretul în mişcare” a Comisiei Europene, lansată în septembrie anul trecut, stabileşte măsuri destinate îmbunătăţirii perspectivelor tinerilor de a ocupa un loc de muncă prin stimularea mobilităţii în scop educaţional şi îmbunătăţirea calităţii şi relevanţei educaţiei şi formării. Fonduri UE, precum Erasmus, asigură burse pentru studiu, formare sau experienţă de lucru în străinătate, precum şi proiecte de îmbunătăţire a calităţii şi relevanţei educaţiei şi formării. Programul Erasmus a asigurat, în 2009/2010, burse pentru peste 210 000 de studenţi pentru studiu şi formare într-o altă ţară europeană; peste 35 000 au primit finanţare pentru stagii profesionale. Spre finalul acestui an, Comisia va propune finanţarea UE viitoare pentru programe de mobilitate, începând cu 2014. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.